Do Nemecká prúdia ďalší migranti, lídri koaličných strán nenašli spoločné riešenie

TA3 TASR
1.11.2015 14:39

Vládnuca koalícia v Nemecku sa na samite v Berlíne nedokázala zhodnúť na balíku opatrení v oblasti azylovej politiky, najmä pokiaľ ide o zavedenie tzv. tranzitných zón na hraniciach, ktoré by slúžili na registráciu žiadateľov o azyl.

Otázka tranzitných zón

Koaličné rokovania o azylovej politike budú napriek viacerým "vecným zhodám" pokračovať vo štvrtok, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Spolkového tlačového úradu.

Na samite sa zúčastnili predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a kancelárka Angela Merkelová, predseda Kresťanskosociálnej únie (CSU) a bavorský premiér Horst Seehofer a šéf sociálnych demokratov (SPD) Sigmar Gabriel. Podľa zdrojov blízkych vláde sú v otázke tranzitných zón v koalícii ešte značné, miestami zásadné rozdiely. Týkajú sa okrem iného toho, či majú byť strážené alebo oplotené.

Tranzitné zóny by mali pomôcť určiť, ktorí žiadatelia majú právo na azyl a ktorí nie. Tento koncept presadzujú CDU a CSU, sociálni demokrati sú však proti. Namiesto toho navrhujú vytvoriť v Nemecku decentralizované registračné a vstupné centrá, ktoré by mohli byť prevádzkované spolkovou a krajinskými vládami v rámci prijímacích zariadení a čakacích zón.

Veľké názorové rozdiely

Podľa SPD záchytné zóny nie je možné organizačne zvládnuť a právne podchytiť. Koncept SPD je "oveľa inteligentnejší alternatívny návrh", uviedol v sobotu Gabriel.

Ten samit po dvoch hodinách z termínových dôvodov opustil, k Merkelovej a Seehoferovi sa následne pridali šéf poslaneckého klubu CDU/CSU Volker Kauder a predsedníčka skupiny poslancov CSU v Spolkovom sneme Gerda Hasselfeldtová.

Aj medzi Merkelovou a Seehoferom existujú veľké názorové rozdiely. Bavorský premiér dal pred niekoľkými dňami Merkelovej ultimátum, aby do tejto nedele predložila ďalšie opatrenia na obmedzenie počtu žiadateľov o azyl. Kancelárkine postoje v azylovej politike považuje Seehofer za zlé a požaduje okamžité opatrenie na obmedzenie návalu utečencov na nemeckých hraniciach.
Podľa oficiálnej prognózy vlády príde tento rok do Nemecka najmenej 800.000 žiadateľov o azyl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok