Upratovači zničili umeleckú inštaláciu, považovali ju za neporiadok

ČTK
27.10.2015 09:54

Modernú umeleckú inštaláciu pozostávajúcu z ohorkov, prázdnych fliaš, konfiet a starého oblečenia a obuvi zlikvidovala v jednom talianskom múzeu iniciatívna upratovacia čata. Usúdila, že ide o neporiadok z predchádzajúcej noci.

Upratovači zničili umeleckú inštaláciu, považovali ju za neporiadok
telegraph.co.uk

Nepomohlo ani varovanie

Inštalácia s názvom „Kam pôjdeme dnes tancovať“, mala znázorňovať pôžitkárstvo a politickú korupciu v 80. rokoch minulého storočia, napísal britský The Telegraph. Vytvorili ju milánske umelkyne Sara Goldschmiedová a Eleonora Chiarová.

Upratovači z múzea v Bolzane ale predmety starostlivo roztriedili podľa druhu do vriec na recyklovateľný odpad. "Samozrejme, že sme personálu povedali, aby to neupratovali," povedala miestnej tlači kurátorka múzea Letizia Ragagliaová. Podľa nej sa predchádzajúcu noc v múzeu konal večierok, ale upratovači mali dať do poriadku len foyer a ničoho iného sa nedotýkať.

Nebolo to prvýkrát

Múzeum chce teraz inštaláciu rekonštruovať podľa fotografií, omyl odhalili skôr ako diela skončili na smetisku alebo v recyklačnom procese. Podobná vec sa stala britskému umelcovi Danielovi Hirstovi v jednej galérii v Londýne v roku 2001. Upratovač vyhodil jeho inštaláciu,  jej súčasťou boli plné popolníky, fľaše od piva a šálky od kávy.

"Ani na sekundu som si nemyslel, že je to umelecký kus, veľmi mi to ako umenie nepripadalo. Tak som to zhrnul do vriec a vyhodil,“ povedal vtedy upratovač Emmanuel Asare.

Témy: Londýn
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok