Pápež František prijal slovenských Rómov, hovoril o vzdelaní

TASR
26.10.2015 20:04

Svätý Otec František prejavil svoju lásku a pozornosť k Rómom na audiencii v Aule Pavla VI. vo Vatikáne. Vo svojom príhovore k takmer 7000 Rómom, ktorí sa zúčastnili audiencie u pápeža, zdôraznil, že je potrebné vykoreniť predsudky a vzájomnú nedôveru, ktorá sa stala základom pre diskrimináciu, rasizmus a xenofóbiu.

Pápež František prijal slovenských Rómov, hovoril o vzdelaní
SITA/AP

Pápež: Deti sú budúcnosť vášho ľudu

„Ľudská hodnota a práva iných nesmú byť nikým pošliapané,“ povedal Svätý Otec František. „Prišli ste do auly so svojimi deťmi. Deti sú budúcnosť vášho ľudu a spoločnosti, v ktorej žijú. Toto si vyžaduje zabezpečiť vašim deťom primerané vzdelanie. Je to základ pre rozvoj ich osobnosti. Nízka úroveň vzdelania je prekážkou prístupu na trh práce. Vaše deti majú právo chodiť do školy a vy rodičia povzbudzovať ich, vzdelávať sa,“ uviedol najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi.

Na stretnutí Rómov s pápežom Františkom vystúpil ako jeden z dvoch rečníkov aj splnomocnenec vlády Slovenska pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý vo svojom svedectve uviedol, že misijnou prácou sa vplyvom viery menia životy ľudí. „Videl som, ako aj pomocou misijnej práce sa rodičia začali zaujímať o vzdelanie detí a vzdelanie môže zmeniť v živote každého z nás veľmi veľa a určuje našu životnú cestu,“ povedal v prejave Pollák.

Svätý Otec vo svojom príhovore spomenul Petra Polláka a zdôraznil, že vzdelanie je cestou k lepším životným šanciam rómskych detí.

Plakali od dojatia

Splnomocnenec vlády Peter Pollák odovzdal pápežovi na stretnutí dar – tepanú mapu Slovenskej republiky so symbolom Rómov, rómskym kolesom. Pre 100 Rómov zo Slovenskej republiky, ktorí sa zúčastnili audiencie, bola návšteva veľkým povzbudením. „Plakali sme od dojatia, je to pre nás veľké požehnanie Svätého Otca a jeho odkaz budeme šíriť aj medzi našimi rodinami,“ povedala Rómka zo Spiša Lýdia Mirgová.

Stretnutie Rómov s hlavou katolíckej cirkvi bolo plné emócií. Rómovia zo Španielska, Srbska, z Macedónska prezentovali svoje hudobné skupiny a tance. V dňoch 23.-27. októbra 2015 sa v Taliansku uskutočňuje celosvetová Púť do Ríma a audiencia Rómov, Sintov a ďalších migrujúcich/kočovných skupín u Svätého Otca Františka pri príležitosti 50. výročia návštevy bl. Pavla VI. v Pomezii.

Koordinátorom projektu je Rímskokatolícka cirkev – Arcibiskupstvo Košice a partnerom projektu ministerstvo vnútra - Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok