Lekárov bez hraníc vyhostili z Donecka pre nešpecifikované porušenie zákonov

TA3 ČTK
23.10.2015 21:53

Medzinárodnú organizáciu Lekári bez hraníc vyhostili zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny. Informovali o tom podľa rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa tamojší proruskí povstalci.

Znepokojujúce rozhodnutie

Už na konci septembra sa museli Lekári bez hraníc stiahnuť z Luhanskej ľudovej republiky, druhého regiónu, ktorý ovládajú proruskí separatisti. "Môžem potvrdiť rozhodnutie zrušiť jej akreditáciu," uviedol zástupca Doneckej ľudovej republiky. Povstalci krok zdôvodnili nešpecifikovaným porušením miestnych zákonov.

Operačný riaditeľ MSF Bart Janssens rozhodnutie označil za znepokojujúce a nejasné. Podľa ukrajinských médií pracovníci MSF väčšinou pracovali v doneckej nemocnici na liečbu tuberkulózy a vo väzniciach.

V Luhansku povstalci MSF vinili z nezákonného skladovánia psychotropných látok, ktoré vraj neboli schválené v Rusku, ani na Ukrajine.

Eticky neprijateľný fakt

"Lekári bez hraníc obdržali písomné oznámenie o tom, že im humanitárna komisia takzvanej Doneckej ľudovej republiky odoberá povolenie pracovať na svojom území. Komisia svoje rozhodnutie nijako nevysvetlila a neudala k svojmu rozhodnutiu žiadne dôvody," uviedol riaditeľ Lekárov bez hraníc v Českej republike Pavel Gruber.

"Toto rozhodnutie nás silne znepokojilo, tisícky pacientov tak zostanú bez prístupu k životne potrebnej zdravotnej starostlivosti. Okrem iného Lekári bez hraníc pokrývali 77 percent dodávok inzulínu pre chorých cukrovkou a 90 percent materiálu potrebného na dialýzu. Nedostatok týchto životne dôležitých liekov spôsobí tisíckam ľudí závažné komplikácie. Fakt, že našich pacientov musíme opustiť zo dňa na deň, je pro nás eticky neprijateľný," uviedol Gruber.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok