Desiatkam rukojemníkom hrozilo masové vraždenie, zachránili ich Kurdi a Američania

TA3 TASR
23.10.2015 08:17

Americké a kurdské špeciálne jednotky oslobodili na severe Iraku 70 rukojemníkov. V zajatí ich držali radikáli z Islamského štátu. Pri bojoch prišiel o život aj americký vojak.

Spojené americké a kurdské jednotky

Ministerstvo obrany USA potvrdilo usmrtenie amerického vojaka pri operácii na severe Iraku, ktorá viedla k oslobodeniu 70 rukojemníkov teroristickej organizácie Islamský štát vrátane 20 príslušníkov irackých bezpečnostných síl. Podľa vyhlásenia Pentagónu, pri tejto akcii taktiež utrpeli zranenia štyria príslušníci kurdských oddielov péšmarga.

Spoločný zásah amerických a kurdských síl v komplexe pri meste Hawídža v provincii Kirkúk sa uskutočnil po "získaní informácie, že rukojemníkom bezprostredne hrozí hromadná poprava", uviedol vo vyhlásení hovorca amerického rezortu obrany Peter Cook. Vojaci tu zabili viacerých militantov z Islamského štátu a piatich sa im podarilo zadržať.

Smrť amerického vojaka

Usmrtený vojak je vôbec prvým príslušníkom americkej armády, ktorý zahynul v Iraku, odkedy Washington v roku 2011 stiahol z tejto krajiny prevažnú časť svojich vojenských jednotiek.

Podľa Pentagónu sa štvrtkový zásah pri Hawídži uskutočnil na žiadosť vlády severoirackého autonómneho regiónu Kurdistan a USA pri ňom získali "dôležité spravodajské informácie" o Islamskom štáte. Príslušníkov zúčastnených jednotiek dopravili na dané miesto americké vrtuľníky.

Kurdské sily na severe Iraku sa usilujú opätovne získať dediny, ktoré v uplynulých týždňoch obsadil IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok