Výroky o koncentrákoch z antiislamského mítingu už rieši polícia

TA3 TASR
21.10.2015 12:38

Nemecká prokuratúra začala vyšetrovať rečníkov z pondelkovej demonštrácie hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu, známeho aj ako Pegida. Jeden z nich totiž vyjadril ľútosť nad tým, že v Nemecku nie sú žiadne koncentračné tábory.

Bohužiaľ mimo prevádzky?

Prokuratúra v Drážďanoch začala vyšetrovanie vo veci protiislamského a xenofóbneho prejavu nemeckého spisovateľa tureckého pôvodu Akifa Pirincciho, s ktorým vystúpil na zhromaždení hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida).  "Vedieme vyšetrovanie pre podozrenie z poburovania," citovala agentúra DPA prokurátora Lorenza Haaseho.     

Prokuratúra začala konať na základe podnetu fyzickej osoby. Týka sa autorovho výroku "Samozrejme existujú aj iné alternatívy, ale koncentračné tábory sú bohužiaľ momentálne mimo prevádzky", ktorý však nebol cielený na utečencov.     

Kontroverzný autor bol v prejave prirovnal utečeneckú politiku nemeckej vlády k "umvolkung" (termín zo slovníka nacistov, používaný teraz pravicovými extrémistami a populistami pri kritike multikulturalizmu a zvyšujúceho sa podielu osôb cudzieho pôvodu). Súčasní politici podľa neho konajú "stále viac ako (nacistickí) gauleiteri proti svojmu vlastnému ľudu". Zachádza to až tak ďaleko, že ustarostení Nemci zvažujú odchod z krajiny. Po týchto slovách vyslovil Pirincci spomínanú o koncentračných táboroch.

Antimoslimský prejav

Pirincciho prejav bol plný hanobenia a urážok moslimov. Spisovateľ však očividne prekročil únosnú hranicu, keďže z publika zazneli výkriky "žiadne štvanie". Líder hnutia Pegida Lutz Bachmann jeho vystúpenie predčasne ukončil."Veľa ľudí bolo šokovaných," povedal spoluzakladateľ hnutia René Jahn, ktorý z organizačného tímu Pegidy odišiel v januári v dôsledku rozkolu.      

Desaťtisíce stúpencov i odporcov Pegidy sa v pondelok večer zhromaždili v Drážďanoch, kde toto protiislamské a xenofóbne hnutie oslavovalo prvé výročie svojho vzniku. Rečníci na mítingu pred Semperovou operou takmer tri hodiny vystupovali, sčasti mimoriadne agresívnym tónom, proti prílevu utečencov a demokratickým stranám. Okolo 15.000-20.000 prívržencov hnutia podľa odhadov obklopovalo 15.000-19.000 protidemonštrantov. Napätá situácia vyústila aj do potýčok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok