Pluto môžete skúmať v obrovskom rozlíšení, nové zábery žiaria farbami

TA3
17.10.2015 19:42

Prelet sondy New Horizons okolo Pluta vyvolal nadšenie nielen vo vedeckej komunite, ale aj v širokej verejnosti. Najzaujímavejšie zábery planétky však dorazili na Zem až v posledných dňoch.

Pluto môžete skúmať v obrovskom rozlíšení, nové zábery žiaria farbami
NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Detailný záber planétky

Ešte pred pár mesiacmi sme Pluto poznali len ako malú bodku. Prelet sondy ukázal, že nejde len o vyprahnuté teleso na periférii našej sústavy. Planétka má modrú oblohu, červený ľad a mimoriadne zaujímavý povrch.

NASA zverejnila fotografiu celej planétky v mimoriadne vysokom rozlíšení 8 000 x 8 000 pixelov. Celý súbor ma viac ako 60 megabajtov. Ak si chcete preskúmať detaily na povrchu Pluta, je fotografia tým správnym zdrojom. Môžete si ju pozrieť tu.

Začiatok v čiernobielej

pluto-nh-plutosurface_0a000002-d378-bb6e.png

Prvé obrázky zo sondy boli sivé. Na Zem sa dostali len pár dní po júlovom maximálnom priblížení sondy k planétke. Do polovice novembra by sa malo odoslať 99 percent nazbieraných dát. Ide o dáta v komprimovanej podobe, tie nekomprimované budeme dostávať ešte rok.

pluto-snakeskin-detail_0a000002-d379-2b01.jpg

V poslednej dobe môžeme vidieť aj pohľady na trpasličiu planétu vo farbe. Na obrázku je 530 kilometrov široká plocha s názvom Tartarus Dorsa. "Skôr to pripomína kôru stromu alebo dračie šupiny ako geologický útvar. Zaberie ešte veľa času, než to dôkladne pochopíme. Možno sa jedná o kombináciu výsledku vnútorných tektonických procesov a sublimácie ľadu, ktorú poháňa slabý slnečný svit," vyjadril sa geológ William McKinnon z Washington University v St. Louis.

pluto-detail-lorri-rider_0a000002-d379-8e29.png

Pláň Sputnik má zaujímavú štruktúru, ide akoby o piesočný povrch. Vedci tvrdia, že sú to pravdepodobne duny vytvorené vyparovaním ľadových častíc.

Modrá, žltá aj červená

crop-p-color2-enhanced-release_0a000002-d37a-12f6.png

Takýto farebný snímok dokázala zabezpečiť kamera s infračerveným snímacím kanálom. Farby však len ľahko zvýraznili. "Vďaka zvýrazneniu farieb sme mohli odhaliť niektoré drobné povrchové javy, ktoré by inak zostali skryté. Povrch Pluta hýri všetkými farbami - je tu jemná modrá, odtiene žltej, oranžovej i červenej. Rôzne typy terénu majú svoje farby, ktoré dokopy vytvárajú úžasný komplexný príbeh pre geológov a klimatológov," skonštatoval John Spencer zo Southwest Research Institute.

pluto-blue-skies-on-pluto-final_0a000002-d37a-90c2.jpg

"Kto by čakal, že v Kuiperovom páse uvidíme modrú oblohu? Je to úžasné!" nadchol sa touto fotografiou vedúci výskumník NASA Alan Stern. Snímka vznikla, keď sa z pohľadu sondy Slnko ukrylo za Pluto. Častice v opare nad povrchom Pluta sú ale podľa vedcov v skutočnosti červené a šedé, vyžarujú ale modré svetlo. Ak by sme stáli na povrchu Pluta, zrejme by sme vrstvu plynov, ktorá láme svetlo, videli len na horizonte.

Slnečné žiarenie sa rozkladá na drobných čiastočkách - podobne je to aj na Zemi. Čiastočky na Plute by mohli byť veľké asi ako sadze.

Zvláštne zafarbený ľad

pluto-lorri-rider-2verz_0a000002-d37b-0881.png

Na povrchu trpasličej planéty je zároveň aj veľa červených plôch, pravdepodobne ide o zamrznutú vodu. Prečo je ľad takto sfarbený, vedci ešte netušia.

pluto-context-map3-final-2verz_0a000002-d37b-3bd8.jpg

Na tomto obrázku sú zvýraznené modrou farbou ľadové plochy. Vodný ľad sa nachádza v izolovaných lokalitách. Je možné, že nejaký ľad sa skrýva aj pod povrchom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok