V Bruseli malo prísť k ostrej výmene názorov. K V4 sa pridali aj Španieli

TASR TA3
16.10.2015 07:00

Na samite Európskej únie v Bruseli prišlo k veľkému stretu názorov. Ten sa týkal trvalého mechanizmu prerozdeľovania utečencov.

Rétorická roztržka

"Ak sme nesúhlasili s povinnými kvótami, tak Slovensko principiálne odmieta aj permanentný mechanizmus rozdeľovania," podčiarkol premiér Robert Fico po skončení samitu.

V návrhu záverov Európskej rady sa táto téma pôvodne nenachádzala. Ako priblížil Fico, niekoľko dní pred začatím schôdzky dostala slovenská vláda informáciu o tom, že sa to tam niektoré štáty pokúsia zapracovať. "To sa potvrdilo," dodal s tým, že v takom prípade, by sa na ďalšom samite začal tento návrh spracovávať. Premiér neuviedol, o ktoré štáty presne išlo, iba dodal, že sa to týkalo tých, ktoré sú najviac dotknuté migračnou krízou.

Medzi nimi a Vyšehradskou štvorkou tak podľa neho prišlo k určitej rétorickej roztržke. Poznamenal, že proti takémuto mechanizmu je napríklad aj Španielsko.

"Dali sme dohromady sily, bolo to veľmi nepríjemné, podobne ako pri povinných kvótach, a podarilo sa nám to zablokovať. Je zrejmé, že si mnohé krajiny, ktoré by privítali trvalý mechanizmus, uvedomujú, že príde k veľkému konfliktu, ak nastane pokus o presadenie trvalého mechanizmu," konštatoval Fico. V tomto návrhu premiéri a prezidenti členských štátov EÚ ku konsenzu nedospeli.

Fico: Zdôrazňujeme irelevantnosť povinných kvót

Na otázku, či prišlo k slovnému stretu medzi ním a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, uviedol, že nikdy nevynášal klebety zo zasadnutia Európskej rady. "Bola tam pomerne tvrdá výmena názorov, niečo bolo pospomínané z minulosti, ale taký je život. To, že má nejaká krajina 5,5 miliónov obyvateľov neznamená, že si nemôže suverénne povedať svoj názor," podčiarkol.

Slovensko sa pripojilo k rozdeleniu 40.000 utečencov na dobrovoľnej báze. Z nich prijme 100 ľudí. Povinné kvóty a relokáciu 120.000 ľudí, ktorí zjavne potrebujú medzinárodnú ochranu, ale odmietlo. Proti nim sa postavilo tiež Česko, Maďarsko a Rumunsko.

Napriek ich odporu toto rozdelenie prešlo väčšinovým hlasovaním na rade ministrov vnútra EÚ. Slovensko pre spôsob hlasovania podáva žalobu. "Zdôrazňujeme irelevantnosť povinných kvót. Budú predstavovať obrovský technický problém do budúcnosti," upozornil Fico.

Juncker potvrdil uzatvorenie akčného plánu s Tureckom

Európska komisia po skončení samitu oznámila, že sa podarilo uzatvoriť "spoločný akčný plán" s Tureckom zameraný na zastavenie migračných tokov na územie EÚ. "Dosiahli sme dohodu o obsahu tohto akčného plánu," povedal predseda EK Jean-Claude Juncker. Šéf exekutívy EÚ spresnil, že výška finančnej pomoci, ktorú dostane Ankara od EÚ bude dohodnutá už v najbližších dňoch.

Juncker zároveň potvrdil, že Európska únia je pripravená na urýchlené rokovania o zjednodušení vízového režimu občanom Turecka, čo má byť akousi výmenou za lepšiu spoluprácu vlády v Ankare pri snahách zastaviť masový prílev migrantov do Európy.

"To však neznamená, že by sme sa vzdali základných kritérií, ktoré sú pravidlom v tejto oblasti," povedal Juncker na adresu liberalizácie vízového režimu s Tureckom. Šéf EK zdôraznil, že k prvému posúdeniu pokroku v rokovaniach o liberalizácii vízového režimu s Tureckom dôjde na jar 2016.

Slovensko prispeje do agentúry na ochranu hraníc

Slovensko chce posilniť personál európskej agentúry na ochranu vonkajších hraníc Európskej únie. Podľa premiéra Fica ponúka 20 ľudí a na budúci rok ďalšími desať. Ide o jeden z vkladov Slovenska na riešenie migračnej problematiky. Fico na samite odmietol, aby sa krajiny, ktoré majú iný názor na fungovanie povinných kvót, považovali za nesolidárne.

Príspevkom je tiež spoločné hliadkovanie štátov Vyšehradskej štvorky na maďarsko-srbskej hranici, kam Česko, Slovensko a Poľsko posiela svojich policajtov. V4, ktorá je známa odmietaním povinných kvót a trvalého mechanizmu prerozdeľovania utečencov, je podľa Fica mimoriadne aktívna v riešení migračnej otázky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok