Turecko smúti za obeťami. Polícia zatkla podozrivých členov Islamského štátu

TA3 TASR
11.10.2015 10:40

Turecká vláda vymenovala štyroch hlavných civilných inšpektorov a dvoch hlavných policajných inšpektorov, ktorí budú viesť vyšetrovanie bombových útokov v hlavnom meste Ankara, kde podľa údajov vlády zahynulo najmenej 95 ľudí. Niektoré zdroje uvádzajú až 128 obetí.

Ošetrenie vyhľadali stovky ľudí

Vo vyhlásení vládneho krízového koordinačného centra sa takisto uvádzalo, že v nemocniciach sa ešte stále lieči 160 ľudí, zranených pri sobotňajších útokoch na zhromaždení za mier, a 65 z nich je vo vážnom stave.

Vyhlásenie takisto obsahuje informáciu, že po explóziách vyhľadalo lekárske ošetrenie celkovo 508 ľudí. Išlo o najkrvavejší útok v Turecku za posledné roky, uviedla tlačová agentúra AP.

Oba výbuchy nastali pred hlavnou železničnou stanicou v Ankare v časovom rozpätí niekoľkých sekúnd. Zhromaždení aktivisti chceli vyzvať na zlepšenie demokracie v Turecku a na ukončenie násilia medzi kurdskými povstalcami a tureckými bezpečnostnými silami.

Súvisí zatýkanie s útokmi?

Turecká tlačová agentúra Dogan uviedla, že polícia zatkla 14 podozrivých členov extrémistickej organizácie Islamský štát v meste Konya v strednej časti Turecka. V skupine sa nachádzala aj žena. Polícia podnikla súbežné razie vo viacerých domoch a zatknutých odviedla do väzby.

Nie je však zatiaľ jasné, či zatýkanie súvisí so sobotňajšími dvojitými výbuchmi v Ankare. Premiér Ahmet Davutoglu uviedol, že útoky mali "výrazné znaky", že išlo o samovražedné bombové atentáty. Prvé poznatky vyšetrovateľov zároveň naznačujú, že za útoky je zodpovedná skupina Islamský štát.

Pápež František viedol tichú modlitbu

Pápež František sa na vatikánskom Námestí svätého Petra s veriacimi mlčky modlil za obete útokov, ktoré označil za "príšernú masakru".

Pápež na 30 sekúnd prerušil tradičnú spoločnú modlitbu Anjel Pána a vyzval na tiché modlenie za "túto drahú krajinu". Až potom udelil požehnanie.

František povedal veriacim na vatikánskom námestí, že po správach o bombových útokoch v Ankare "cítime bolesť nad takým veľkým počtom mŕtvych, bolesť nad ranenými a bolesť z toho, že páchatelia útočili na bezmocných ľudí, ktorí demonštrovali za mier".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok