Chlieb bude lacnejší. Parlament znížil DPH na vybrané potraviny

TA3 TASR
1.10.2015 12:12

Od začiatku roka klesne DPH na vybrané potraviny z 20 percent na polovicu, rozhodol o tom parlament. Časť pravice vládny návrh podporila, niektorým opozičníkom však v zozname chýba bryndza či cibuľa.

Proti boli len Dzurinda s Miklošom

Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslancov Smeru Ladislava Kamenického a Daniela Duchoňa k novele zákona o DPH, ktorú schválilo plénum Národnej rady. Za pozmeňujúci návrh hlasovalo 99 zo 137 prítomných poslancov. Proti boli iba dvaja, Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš, ostatní sa hlasovania zdržali. Okrem vládneho Smeru návrh podporil aj celý klub OĽaNO, časť KDH a viacero nezaradených poslancov.

Sadzba dane sa zníži na mäso z hovädzích zvierat, čerstvé alebo chladné, okrem mäsa z divých hovädzích zvierat. Tiež na mäso z domácich svíň, ktoré je čerstvé alebo chladené, ako aj na mäso z oviec alebo kôz, čerstvé aj chladené. Výnimkou je mäso z divých oviec a kôz.

Podpora domácej produkcie

Na zozname s nižšou DPH je tiež mäso a jedlé droby z domácej hydiny, čerstvé alebo chladené, mäso a jedlé droby z domácich králikov, rovnako čerstvé alebo chladené. DPH klesne aj na sladkovodné ryby čerstvé alebo chladené, rybie filé a ostatné rybie mäso, čerstvé alebo chladené zo sladkovodných rýb, okrem ozdobných rýb. S 10-% DPH sa bude od januára 2016 predávať aj mlieko, maslo a čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu.

Poslanci návrh odôvodnili tým, že znížením DPH a následným poklesom cien týchto potravín sa stanú dostupnejšie pre ľudí. Okrem toho chcú takto podporiť potravinársku produkciu a chov zvierat na Slovensku.

Plénum parlamentu pri hlasovaní odmietlo viaceré opozičné pozmeňujúce návrhy k novele. Nimi chceli poslanci z opozície napríklad doplniť zoznam potravín, na ktoré sa má zaviesť nižšia DPH, o zeleninu či ovocie, prípadne znížiť daň pre všetky potraviny.

Opozícia: Chýba bryndza aj cibuľa

Zemiaky, cibuľa, bryndza či kapusta alebo ovocie. To sú potraviny, ktoré chýbajú viacerým poslancom opozície v zozname tovarov s nižšou daňou "Mrzí ma, že v zozname chýbajú potraviny typické pre slovenskú kuchyňu, ako sú zemiaky, cibuľa či kapusta," vymenoval poslanec OľaNO Igor Hraško. Jeho kolegovi z poslaneckých lavíc, podpredsedovi Mosta-Híd Zsoltovi Simonovi chýba zase v zozname napríklad bryndza či paradajky.      

Za nekompletný považuje zoznam aj Alojz Hlina. Vláda sa podľa neho akoby s ľuďmi hrá, časť potravín im zlacní teraz a zvyšné až po voľbách, ak opäť zvolia Smer. "Je to cynické až obludné," konštatoval Hlina. Ďalší poslanci z KDH by pritom do zoznamu zaradili zdravé potraviny ako ovocie a zeleninu a niektorí zákonodarcovia by najradšej znížili daň na všetky potraviny. "Ak ste sa tak rozhodli, mali ste to urobiť na všetky potraviny," apeloval na vládu Ivan Švejna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok