Miliardár Trump chválil Putina, je vraj lepším vodcom ako Obama

TA3 ČTK
30.9.2015 13:51

Líder republikánskych predvolebných prieskumov Donald Trump ocenil ruského prezidenta Vladimira Putina, s ktorým sa vraj zhoduje v podpore zotrvania sýrskeho prezidenta Bašára Asada pri moci v boji proti radikálom.

Miliardár Trump chválil Putina, je vraj lepším vodcom ako Obama
SITA/AP

Putina vykreslil ako príjemnú osobu

Miliardár Trump, známy svojimi kontroverznými výrokmi, to povedal v rozhovore pre televíziou Fox News, v ktorom označil Putina za lepšieho vodcu, ako je Barack Obama. Trump s hodnotením Putina a Obamu prišel po ich ostro sledovanom stretnutí na pôde OSN. "Poviem vám, že pokiaľ ide o vodcovskú rolu, zaslúží si Putin jedničku, zatiaľ čo náš prezident si nevedie tak dobre," povedal Trump, podľa ktorého je správna Putinova snaha bojovať proti organizácii Islamský štát a zároveň podporovať Asadov režim.

Zámožný republikánsky kandidát sa už o Putinovi vyjadril pochvalne viackrát, raz ho napríklad označil za príjemnejšiu osobu, ako je on sám. Podľa amerických médií sa pokúšal zariadiť si stretnutie s šéfom Kremľa, ktorý navštívil Trumpov domovský New York v rámci zasadania Valného zhromaždenia OSN.

Obamova vláda dlhodobo trvá na odchode sýrskeho prezidenta z vedenia krajiny. Asad v boji proti povstalcom použil chemické zbrane a nasadzuje barelové bomby. Podľa Trumpa, ktorý má šancu za necelý rok a pol vystriedať Obamu v Bielom dome, však môže byť Asad "lepší ako tí ľudia, ktorých zrejme podporujeme, pretože ani nevieme, koho podporujeme". Washington stojí za umiernenou sýrskou opozíciou, spolu s ňou ale proti Asadovi bojujú taktiež rôzne skupiny radikálnych islamistov.

Clinton sa zastal manželky

Trump podľa aktuálnych prieskumov vedie poradie 15 republikánskych kandidátov približne o desať percentných bodov pred najbližšími súpermi. Realitný magnát s najhlasnejšou kampaňou medzi všetkými republikánmi si pre svoje zväčša veľmi ostré výroky získal množstvo kritikov v táboroch oboch strán. Za jeho predchádzajúce slová na tému zahraničnej politiky, ktorá zahanbovala niekdajšiu šéfku diplomacie Hillary Clintonovou, sa do neho v rozhovore s televíziou CNN oprel exprezident Clinton.

Trumpove slová, že Clintonová bola asi najhoršou americkou ministerkou zahraničia všetkých čias, sú podľa Clintona "oprostené faktov". Clinton, ktorý na podporu svojej ženy v predvolebnom boji vystupuje veľmi zriedka, sa oprel takiež do samotného štýlu Trumpovej kampane. Kandidáti na prezidenta by podľa neho "nemali mať možnosť 'preurážať' si cestu do Bieleho domu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok