Do Kundúzu sa sťahujú vládne sily, USA možno z Afganistanu neodídu

TASR
30.9.2015 11:00

Americká armáda uskutočnila dva ďalšie letecké útoky na pozície afganského fundamentalistického hnutia Taliban v oblasti mesta Kundúz, ktoré padlo do rúk islamistov.

Do Kundúzu sa sťahujú vládne sily, USA možno z Afganistanu neodídu
SITA/AP

Veľký úspech extrémistov

Hovorca armády USA Brian Tribus potvrdil, že v oblasti militantmi obsadeného Kundúzu, hlavného mesta rovnomennej provincie v severnom Afganistane, už pôsobia poradcovia koaličných vojsk, ktorí podľa jeho slov "radia afganským bezpečnostným silám".

Afganské bezpečnostné sily sa zhromažďujú okolo Kundúzu a pripravujú sa na pravdepodobne zdĺhavú bitku s cieľom opätovne získať toto strategicky dôležité mesto s 300.000 obyvateľmi.

Podľa výpovedí nemenovaných svedkov prudké boje o kontrolu nad miestnym letiskom ležiacim niekoľko kilometrov od mesta zúrili celú noc a Taliban sa následne pred paľbou stiahol.

Povstalci z hnutia Taliban sa Kundúzu zmocnili 28. septembra. Ide o prvý veľký úspech týchto extrémistov od ich zosadenia v roku 2001 s podporou koalície riadenej Spojenými štátmi.

Zásadný odklon od pôvodného plánu

Vzhľadom na terajšiu mimoriadne napätú bezpečnostnú situáciu v Afganistane americkí armádni velitelia zvažujú možnosť ponechať minimálne niekoľko tisíc vojakov v tejto stredoázijskej krajine i po roku 2016.

Tento krok by predstavoval zásadný odklon od pôvodného plánu vlády prezidenta Baracka Obamu. Američania pôvodne plánovali do konca roka 2016 stiahnuť z Afganistanu väčšinu svojich ozbrojených zložiek. V krajine tak malo zostať iba zhruba 1000 amerických vojakov.

Dobytie Kundúzu privítal nový vodca Talibanu mulla Achtar Mansúr, ktorý vo vyhlásení ubezpečil obyvateľov, že sa nemusia obávať o svoje životy alebo majetok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok