Trestnoprávne kolégium rozhodlo, inšpekcia rezortu vnútra je zákonná

TA3 SITA
29.9.2015 18:08

Pôsobenie inšpekcie ministerstva vnútra je legálne a rozsudky veľkokrtíšskeho sudcu Milana Vargu sú platné. Zhodli sa na tom členovia trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súd, ktorí rokovali o rozdielnych stanoviskách senátov v týchto dvoch veciach.

Policajná inšpekcia je zákonná

„Trestnoprávne kolégium v plnom rozsahu potvrdilo legálnu pôsobnosť inšpekcie policajného zboru. Činnosť inšpekcie sama o sebe nie je dôvodom na zrušenie rozsudku v odvolacom alebo dovolacom konaní,“ prezentoval na brífingu stanovisko kolégia vedúci kancelárie predsedníčky Najvyššieho súdu Ivan Solej.

Kolégium sa na rokovaní zaoberalo aj rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré sa týkali problematiky vyšetrovania policajtov policajtmi. NS upozorňuje na to, že na rozdiel od práv obvinených nemôže garantovať práva poškodených v prípade, keď obžaloba nebola podaná.

ESĽP preto spochybnil dostatočnosť vyšetrovania policajtov policajtmi a touto otázkou je potrebné sa do budúcnosti zaoberať, zdôraznil Solej. „Vyšetrovanie môže byť perfektné, ale nemusí. Vzniká podozrenie, že trestná činnosť policajtov je zakrývaná policajtmi,“ vysvetlil predseda kolégia Libor Duľa. Dodal, že preto by sa mal hľadať iný optimálny model.

Za hlasovanie sa budú podľa Harabina všetci hanbiť

Veľkokrtíšsky sudca Milana Vargu bol právoplatne odsúdený v Čechách za jazdu pod vplyvom alkoholu. Na Slovensku to bol v tom čase len priestupok. Senát Štefana Harabina spochybnil rozsudok vydaný týmto sudcom a zrušil ho. „Odsúdenie sudcu za spáchanie trestného činu v inom členskom štáte EÚ samo o sebe nezakladá dôvod na vylúčenie sudcu. Vylúčenie je možné, ak bolo takéto rozhodnutie uznané slovenským súdom. Dôvod na zrušenie rozsudku splnený nebol,“ tlmočil ďalšie rozhodnutie kolégia Solej.

Trestné kolégium hlasovaním dalo najavo, že nie je kolégiom najvyššieho súdu ale kolégiom ministerstva vnútra, vyhlásil pre média Štefan Harabin. Za hlasovanie sa budú podľa Harabina všetci hanbiť. Je zjavne v rozpore s medzinárodnými záväzkami, vyhlásil. Máme hanbu na úrovni OSN a všetci za to budeme platiť, dodal.

Zároveň upozornil na to, že o zákonnosti inšpekcie ministerstva vnútra rozhodol pri hlasovaní jeden hlas. Harabin to komentoval slovami, že rozhodol názor sudcu, ktorý je na súde na stáži. Kmeňoví sudcovia najvyššieho súdu hlasovali v pomere 7:7.

Ministerstvo vnútra bolo od začiatku zásadne proti právnemu názoru jedného zo senátov NS SR, že Úrad inšpekčnej služby sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV SR nie je oprávnený orgán na trestné stíhanie príslušníkov Policajného zboru, reagovali na rozhodnutie trestného kolégia z ministerstva vnútra. Zjednotenie právnych názorov v súvislosti s oprávneniami Úradu inšpekčnej služby sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV SR vnímame ako zásadné rozhodnutie. Tým sa ujasnili všetky pochybnosti, ktorým inšpekcia musela čeliť posledné mesiace, uvádza sa v stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok