Bývalý šéf Volkswagenu čelí obvineniam z podvodu, škandál zasiahol aj Maďarsko

TASR SITA TA3
29.9.2015 09:34

Nemecká prokuratúra začala vyšetrovanie bývalého šéfa spoločnosti Volkswagen Martina Winterkorna v súvislosti s "údajnými podvodmi s predajom áut, ktoré mali zmanipulované údaje o emisiách“. Emisný škandál zasiahol aj Maďarsko.

Kauzou sa zaoberá aj EK

Vyšetrovanie sa zakladá na obvineniach desiatich osôb. Informovala o tom agentúra Reuters. Minulý týždeň skupina VW uviedla, že približne 11 mil. vozidiel na svete má nainštalovaný program falšujúci emisné testy.

Koncernu, ktorý pochybenie priznal, hrozí v USA pokuta až 18 mld. USD. Vyšetrovanie kauzy sa medzitým rozšírilo na ďalšie krajiny a zaoberá sa ňou aj Európska komisia. V reakcii na škandál minulý týždeň Winterkorn odstúpil.

Nemecký automobilový priemysel zamestnáva viac ako 750 tis. ľudí a je pre Nemecko hlavným zdrojom exportných príjmov. "Automobilový priemysel je kľúčový pre nemeckú ekonomiku. Škandál môže mať veľký dopad na nemeckú ekonomiku,“ povedal tajomník nemeckého ministerstva financií Jens Spahn.

Potenciálne dôsledky pre ekonomiku

Zhruba dva milióny z približne 11 miliónov naftových motorov, ktorých sa týka emisný škandál Volkswagenu, vyrobili v závode Audi v Maďarsku. Uviedol to pre televíznu stanicu TV2 maďarský minister hospodárstva Mihály Varga. Informovala o tom agentúra Reuters.

Varga dodal, že maďarská vláda rokuje s Audi, ako aj s konkurenčnou spoločnosťou Mercedes-Benz, ktorá má tiež v Maďarsku závod, s cieľom odhadnúť potenciálne dôsledky pre maďarskú ekonomiku. "Nepochybujem, že táto kauza bude mať určité dôsledky pre maďarský automobilový priemysel, dúfam ale, že budú menšieho rozsahu, než aký predpokladajú katastrofické scenáre," povedal minister.

Pokles predaja áut

Varga pôvodne uviedol, že ak by kvôli škandálu Volkswagenu došlo k poklesu predaja áut v Európe, rast maďarskej ekonomiky by mohol byť o 0,3 až 0,6 % slabší. Čo sa týka možného zákazu niektorých vozidiel s naftovým motorom VW po vzore Švajčiarska Varga uviedol, že Maďarsko "zatiaľ" takýto krok neplánuje.

Závod Audi v Győri je kľúčovým dodávateľom komponentov pre koncern Volkswagen. Minulý rok sa v závode vyrobilo vyše 1,97 milióna motorov a 135.232 áut. Okrem toho v meste Kecskemét je závod firmy Mercedes-Benz. Ročná výrobná kapacita závodu dosahuje 150.000 vozidiel. Firma Daimler, pod ktorú Mercedes-Benz patrí, manipuláciu s emisnými testami odmietla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok