Obama sa súkromne stretol s Putinom, privítanie bolo chladné

TA3 ČTK
29.9.2015 10:05

Americký prezident Barack Obama sa v New Yorku zišiel so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinem. Témou jednania bol konflikt v Sýrii aj situácia na Ukrajine. Pred stretnutím si Obama s Putinom bez akýchkoľvek komentárov a s kamennou tvárou len krátko potriasli rukou.

Ide o prvé oficiálne stretnutie medzi oboma svetovými vodcami za viac ako dva roky. Vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sa v posledných mesiacoch ešte viac vyhrotili v súvislosti s minuloročnou ruskou anexiou ukrajinského poloostrova Krym a s podporou povstalcov na východe Ukrajiny.

Americkí predstavitelia sa už pred jednaním nechali počuť, že dúfajú, že kríza na Ukrajine bude hlavnou témou stretnutia. Avšak v posledných mesiacoch sa rovnako objavili informácie o čím ďalej tým väčšom zapojení Ruska do konfliktu v Sýrii a podpore syrskej armády prezidenta Bašára Asada. Preto sa očakávala aj debata o Sýrii.

Prezidenti hovorili aj o aktuálnej situácii na Ukrajine a Obama sa na stretnutí kriticky vyjadril k dodržiavaniu Minských dohôd. Najčastejšie skloňovanou témou však bola Sýria. Putin nevylúčil zapojenie ruských lietadiel do náletov v Sýrii, účasť na prípadných pozemných operáciách však vylúčil. Zároveň uviedol, že Moskva je pripravená zlepšiť si vzťahy s Washingtonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok