NASA má dôkazy o tečúcej vode na Marse

TA3 NASA
28.9.2015 17:40

Americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku oznámil, že jeho vedci našli na Marse vodu v kvapalnom stave. Minimálne v letnom období by mala na povrchu červenej planéty tiecť slaná voda.

Zásadný objav

Vedci sú si pítomnosťou životadárnej tekutiny na červenej planéte už dlhšiu dobu istí, ale až teraz sa podarilo zistiť, že okrem zamrznutých polárnych oblastí sa na povrchu nachádza taktiež voda v kvapalnom stave. Tento objav je absolútne zásadný a mení to, čo o Marse vieme.

K tomuto záveru vedci dospeli pozorovaniam čiernych škvŕn na fotografiách Marsu zo sondy Mars Reconnaissance Orbiter. Ukázalo sa totiž, že sa v priebehu mesiacov mení ich poloha aj veľkosť. Podľa NASA ich spôsobuje tečúca voda. Počas teplejších mesiacov, kedy by sme na povrchu Marsu namerali teplotu okolo - 23 °C sa škvrny zväčšujú, v chladnejších mesiacoch miznú.

Otvárajú sa nové možnosti

Voda na Marse musí obsahovať veľké množstvo soli, aby odolala klimatickým podmienkam na Marse. Pre nízku povrchovú teplotu by voda mala hneď zmrznúť alebo sa pre nízky atmosferický tlak naopak hneď vyvariť.

Vo vode by sa totiž mohol nachádzať taktiež život, minimálne vo forme mikroorganizmov. Či vo vode skutočne niečo žije, budú vedci musieť najprv zistiť. Objav vody v kvapalnom stave je však dôležitý taktiež z pohľadu možnej expedície či prípadne dokonca kolonizácie Marsu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok