Rusko, Sýria, Irak a Irán vytvorili základ pre koalíciu na boj proti Islamskému štátu

27.9.2015 18:30

Rusko, Sýria, Irak a Irán založili v Bagdade spoločné centrum pre analýzu situácie na Blízkom východe a koordináciu boja proti radikálnej organizácii Islamský štát. Správu o chystanej spravodajskej a bezpečnostnej spolupráci týchto krajín potvrdilo iracké vojenské velenie.

Plánovanie útokov proti IS

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore pre americké stanice CBS a PBS povedal, že o plánoch na zriadenie centra dopredu informoval USA a osobne taktiež hlavy štátov Turecka, Jordánska a Saudskej Arábie. Výňatky z interview, ktoré americké televízie odvysielajú dnes večer miestneho času dopredu poskytol Kremeľ.

Ruské médiá tvrdia, že v Bagdade už vzniklo "informačné stredisko", v ktorom majú pôsobiť predstavitelia generálnych štábov všetkých štyroch zmienených krajín. Podľa nemenovaných vojenských a diplomatických zdrojov by na základe strediska mohol v prípade úspešnej činnosti vzniknúť koordinačný výbor pre plánovanie vojenských operácií proti Islamskému štátu.

O novej štruktúre už skôr informovala americká televízia Fox News, avšak vzápätí Kremeľ a irackí predstavitelia tieto správy v danej chvíli popierali. "Je veľké množstvo správ, ktoré nezodpovedajú skutočnosti," vyhlásil hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Putin odkryje karty na Valnom zhromaždení

Iracký minister zahraničia Ibrahím Džaafarí ešte nedávno v New Yorku povedal, že ozbrojeným silám jeho krajiny nepomáhajú žiadni ruskí vojenskí poradcovia.

Podľa ruských médií má byť hlavnou úlohou bagdadského strediska zber, spracovanie a analýza informácií o situácii v oblasti s ohľadom na boj proti Islamskému štátu. Vo velení strediska sa dôstojníci zo štyroch štátov majú striedať po štvrťrokoch, začať majú Iračania.

Rusko už výrazne posilňuje svoju vojenskú prítomnosť vo vojnou zmietanej Sýrii, čo znepokojuje niektoré západné štáty. Putin na Valnom zhromaždení OSN vyloží svoj plán pre Sýriu, v ktorom počíta so zapojením Asadovej armády do boja proti IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok