Rusko pobúrilo Poliakov, pripísalo im spoluvinu na rozpútaní druhej svetovej vojny

TASR TA3
26.9.2015 18:41

Ruský veľvyslanec v Poľsku vyvolal pobúrenie svojím vyhlásením, v ktorom pripísal hostiteľskej krajine čiastočnú zodpovednosť za vypuknutie druhej svetovej vojny. Vyjadril pritom názor, že sovietska invázia do Poľska z roku 1939 nebola aktom agresie, ale sebaobrany, informovala agentúra AP.

Vojna si vyžiadala životy miliónov Poliakov

"Poľská politika viedla v septembri 1939 k pohrome, pretože Poľsko v 30. rokoch opakovane zabránilo vytvoreniu koalície proti hitlerovskému Nemecku. Poľsko tak bolo čiastočne zodpovedné za tú pohromu, čo nasledovala," povedal veľvyslanec Sergej Andrejev v rozhovore, ktorý odvysielala súkromná stanica TVN.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že Andrejevove slová "podrývajú historickú pravdu" a javia sa ako snaha ospravedlňovať stalinistické zločiny. Ruského veľvyslanca si v tejto súvislosti predvolal minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna. Poľská premiérka Ewa Kopaczová takisto vyjadrila svoju nevôľu a pripomenula, že "úlohou veľvyslanca by malo byť vytváranie súladu a priateľských vzťahov medzi krajinami".

Druhá svetová vojna sa začala v roku 1939 po uzavretí paktu medzi nacistickým Nemeckom a Sovietskym zväzom, ktorého utajovanou súčasťou bolo obsadenie a rozdelenie Poľska. Nemecko vtrhlo do Poľska ako prvé zo západu, zatiaľ čo invázia Sovietov nasledovala o 16 dní neskôr. Vojna si vyžiadala životy miliónov Poliakov. Napätie vo vzťahoch medzi Varšavou a Moskvou je obzvlášť vysoké od ruskej anexie Krymu z marca 2014, ktorú Poľsko dôrazne odsúdilo.

Poliaci rozhnevali Rusko

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo poľskú veľvyslankyňu v krajine Katarzynu Pelczynskú-Naleczovú, aby jej vyjadrilo protest voči vandalizmu na cintoríne padlých sovietskych vojakov v poľských Milejczyciach.

Bolo to už druhé predvolanie poľskej veľvyslankyne v Rusku za osem dní. V prvom prípade išlo o demontáž pamätníka generála Červenej armády Ivana Čerňakovského v Pieniežne, proti ktorému Moskva takisto dôrazne protestovala a vyjadrila očakávanie, že predmetný proces bude pozastavený.


V uplynulých dňoch Poliaci rozhnevali Rusko aj odopretím vstupu jednému z predstaviteľov Krymu, ktorý sa mal vo Varšave zúčastniť na konferencii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok