USA majú nového veliteľa armády, za najväčšiu hrozbu pokladá Rusko

TA3 TASR
26.9.2015 08:28

Americký generál Joseph Dunford sa stal novým predsedom zboru náčelníkov štábov armády USA. Doterajší veliteľ americkej námornej pechoty vo funkcii nahradil generála Martina Dempsyho.

Generál Martin Dempsey odovzdal funkciu predsedu Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA svojmu nástupcovi, generálovi námornej pechoty Josephovi Dunfordovi. Jeho štyri roky pôsobenia vo funkcii boli búrlivé roky vojen, rozpočtových škrtov a dopadov rokov vojen na americké ozbrojené sily, ktoré zaznamenali nárast samovrážd, sexuálnych útokov, problémy veteránov nájsť si zamestnanie a dostať zdravotnú starostlivosť, ktorú potrebujú.

Generál Dunford preberá funkciu v období narastajúceho napätia vo vzťahu s Ruskom, v čase, kedy americkí vojaci vedú vojnu s militantmi v Iraku, Sýrii a Afganistane a tiež v období komplikovaných snáh o výcvik a vyzbrojenie sýrskych povstalcov. Dempsey mal na pracovnom stole škatuľku na cigára s kartami údajov o každom jednom zo 132 vojakov, ktorí padli za jeho velenia v Iraku.

Prevzatie funkcie sa uskutočnilo na základni neďaleko Washingtonu za prítomnosti prezidenta Baracka Obamu a ďalších vysokých predstaviteľov rezortu obrany. V slávnostnom programe vystúpili vojenské kapely.

Generál Dunford, ktorého do funkcie navrhol prezident Obama, začiatkom júla v Senáte vyhlásil, že Rusko predstavuje najväčšiu hrozbu pre americkú národnú bezpečnosť. A odporučil, že by bolo rozumné dodať Ukrajine zbrane, aby mohla bojovať proti proruským separatistom. Bez nich sa podľa neho ukrajinské ozbrojené sily "nebudú schopné samy ubrániť ruskej agresii".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok