Nafilmovali uplakaného samovražedného atentátnika, utešujú ho džihádisti

TA3
26.9.2015 09:57

Mladého Uzbeka bojujúceho s rebelmi v Sýrii nafilmovali len pár okamihov pred tým, ako sa vydal na samovražednú misiu.

Nafilmovali uplakaného samovražedného atentátnika, utešujú ho džihádisti
YouTube

Vydesený martýr

Jafarovi al-Tayyarovi ešte nestihli ani poriadne narásť fúzy, bojovníci džihádu mu však už zverili vozidlo naložené výbušninami. Cieľ jeho krátkej jazdy bol v sýrskom meste Fua, ktoré obývajú najmä šiíti. Rebeli sa tu snažia presadiť proti vládnym silám Bašára Asada.

Jafar bol súčasťou uzbeckej skupiny bojovníkov Imam Bukhari Jamaat, ktorá má napojenia na sýrsku al-Káidu. Zábery mali poslúžiť na oslavu posledných chvíľ martýra, ale mrazivé video zachytilo vydeseného a šokovaného mladého muža.

Strach z neúspechu

Komentátor na videu mladíka chváli ako "prvého dobrovoľného mudžahedína z Mawarannahr". Regionálny termín Mawarannahr používajú džihádisti na označenie oblasti v dnešnom Uzbekistane, Tadžikistane, južnom Kirgistane a časti juhovýchodného Kazachstanu.

Keď Jafar vstupuje do vozidla, povzbudzujú ho spolubojovníci. Podpora nezaberá, mladík vyzerá vystrašený, dokonca plače. Spolubojovník hovoriaci po uzbecky ho upokojuje a zároveň ho varuje pred diablom, ktorý sa ho pokúsi vystrašiť. "Jafar, brat môj, neboj sa. Keď sa budeš báť, mysli na Allaha," hovorí militant.

Jafar odpovedá, že sa diabla nebojí. "Mám len strach, že neuspejem," povedal spolubojovníkom a  odišiel na smrteľnú misiu. Zábery ukazujú tiež silný výbuch, ktorý spôsobilo bombami naložené Jafarovo vozidlo. Nie je jasné, koľko ľudí mohol Jafar zraniť, či zabiť. Neskôr sa objavili aj zábery z dronu, ktoré ukázali hustý oblak dymu z výbuchu nad mestom.

Využívajú cudzincov

Uzbecká skupina vyhlasovala, že v meste zabila desiatky šiitskych militantov, o civilných obetiach nehovorila. Táto samovražedná operácia ilustruje, ako džihádistické skupiny využívajú zahraničných bojovníkov na samovražedné útoky a aj to, ako využívajú bojovníkov v prvej línii proti armáde sýrskej vlády.

Dve šiítske obce Pua a Kafriyeh sú posledné v provincii Idlib, kde sa ešte udržali sily sýrskej vlády Bašára Asada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok