Fritzlov dom s pivnicou hrôzy by mohol poslúžiť utečencom

ČTK
23.9.2015 19:25

Dom, v ktorého podzemí Rakúšan Josef Fritzl 24 rokov väznil a znásilňoval svoju dcéru, ponúkol správca majetku na využitie ako možnú ubytovňu pre utečencov rezortu vnútra.

Fritzlov dom s pivnicou hrôzy by mohol poslúžiť utečencom
Twitter/HuffPostUK

Mesto nápad odmieta

Rozhodnúť má o ponuke spolková krajina Dolné Rakúsko, píše denník Kronen Zeitung. Samotné mesto Amstetten, v ktorom dom stojí, nápad odmieta."Dom hrôzy" v dolnorakúskom Amstettene nechce dlhodobo nikto kúpiť. Ponúka sa za 200.000 eur. Niekdajšie domáce podzemné väzenie v pivničnom priestore bolo medzitým zaliate betónom.

Správca Fritzlovho majetku Walter Anzböck navrhuje, aby dom, v ktorom jeho niekdajší majiteľ so svojou znásilňovanou dcérou splodil sedem detí, poslúžil na ubytovanie až 50 utečencov. "Hrozné pivničné väzenie, v ktorom sa kedysi odohrávali zlé veci, je dávno zaplnené betónom. A tiež sme dom zbavili všetkých zlých spomienok. Je k dispozícii utečencom ako bezpečné ubytovanie," zdôvodnil Anzböck svoju ponuku.

Dcéru väznil v dome

Dom je údajne vybavený aj sanitárnym zariadením. "Do Amstettene by sa mohlo okamžite nasťahovať 50 ľudí," tvrdí správca. Rakúske ministerstvo vnútra ale už podľa Kronen Zeitung dalo najavo, že ponuka "snáď ani nemôže byť myslená vážne".

Aj samotné mesto Amstetten sa zámeru bráni, aj keď o veci nerozhoduje. "Nebudeme to môcť zmeniť. Správca konkurznej podstaty to môže ako zástupca vlastníkov urobiť," povedal denníku Österreich zástupca primátora Amstettene Michael Wiesner. Argumentuje pritom tým, že mesto ubytovacie priestory pre utečencov nepotrebuje.

"Dostaneme dve bunkové dedinky so 150 miestami. Tým sme svoju kvótu naplnili," zdôraznil Wiesner.  Fritzl v dome väznil svoju dcéru až do roku 2008. O rok neskôr bol odsúdený na doživotné väzenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok