Všeobecná zdravotná poisťovňa nemocniciam platby znižovať nebude

TASR
22.9.2015 19:17

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa nebude nakoniec desiatkam regionálnych nemocníc znižovať platby. Zníženie hrozilo pre chýbajúce peniaze v zdravotníctve. Po oznámení o dofinancovaní rezortu sa však najväčšia poisťovňa s Asociáciou nemocníc Slovenska dohodla, že nemocniciam bude platiť rovnako ako doteraz.

Všeobecná zdravotná poisťovňa nemocniciam platby znižovať nebude
SITA

"ANS sa v nadväznosti na navrhované zvýšenie platby za poistencov štátu na dnešnom rokovaní so VšZP dohodla na zmluvných podmienkach za ukončenú hospitalizáciu na štvrtý kvartál 2015 na úrovni tretieho kvartálu, pričom ustanovenie o navrhovanom znížení platby poisťovňa vypustí," uviedla Kancelária ANS. Podmienky budú podľa hovorkyne VšZP Petry Balážovej platiť do konca roka.

Štátna poisťovňa zároveň od októbra zvýši platby pre ambulantnú zdravotnú starostlivosť o štyri percentná. "Toto navýšenie sa týka aj ambulancií, ktoré sú v nemocniciach," priblížila Balážová. Dohodnuté zvýšenie bude realizované už v platbách za október.


Na dofinancovanie zdravotníctva má ísť v tomto roku 86 miliónov eur. Realizovať sa bude cez zvýšenie platby štátu za svojich poistencov. Zdravotné poisťovne ešte v marci v dohode s ministrom zdravotníctva Viliamom Čisláko deklarovali, že peniaze navyše posunú nemocniciam. Tým sa tento rok zvýšili náklady spojené so zvýšením platov lekárov a zdravotníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok