Porošenko: Ak chceme mier, musíme dostať z Ukrajiny ruských ozbrojencov

TA3 TASR
21.9.2015 23:05

Pre nastolenie mieru na Ukrajine nie je dostatočné len zachovanie prímeria, ale je potrebné dostať z krajiny ruských ozbrojencov, ako aj ukrajinských teroristov podporovaných Moskvou.

Pokoj zbraní nestačí

Na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom to počas jeho prvej návštevy Ukrajiny vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Podľa hostiteľových slov sú síce prerušenie a absencia ostreľovania, ktorých svedkami sú Ukrajinci v súčasnosti, nevyhnutným predpokladom mieru, avšak nestačia bez toho, aby ukrajinské územie opustili všetci príslušníci ruských ozbrojených zložiek a nimi podporovaných separatistov.

Podporil sankcie

Porošenko sa súčasne vyslovil podľa rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF za tvrdšie sankcie Západu voči Ruskej federácii, ak by sa konflikt na východe Ukrajiny opäť zintenzívnil. Súčasne pripomenul, že už prijaté opatrenia Európskej únie i Spojených štátov spôsobujú Rusku značné deficity.

Kým sa ukrajinský hostiteľ spoločne s najvyšším predstaviteľom NATO venovali návšteve vojenskej akadémie pri Ľvove a vo vojenskom priestore Javoriv tam otvorili manévre Ukrajina 2015 za účasti záchranárov z 30 krajín, v utorok sa obaja zúčastnia na rokovaní ukrajinskej Rady pre národnú bezpečnosť v Kyjeve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok