Islamský štát je príliš brutálny a skorumpovaný, tvrdia odpadlíci

ČTK
21.9.2015 22:02

Odpadlíci z radikálnej skupiny Islamský štát, ktorým sa podarilo z jej radov utiecť, o organizácii tvrdia, že je príliš brutálna alebo skorumpovaná, prípadne, že príliš často bojuje aj proti iným sunnitským moslimom. Vyplýva to zo zverejneného prieskumu londýnskeho výskumného centra, ktoré sa opiera o svedectvá 58 ľudí, ktorí kalifát opustili.

Islamský štát je príliš brutálny a skorumpovaný, tvrdia odpadlíci
ČTK/ABACA/Balkis Press

Odradiť od vstupu do IS

Podľa Petera Neumanna, riaditeľa Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie a politického násilia a autora štúdie toto zistenie rozbíja obraz jednoty a odhodlania, ktorý sa o sebe snaží IS vykresľovať.

Odpadlíci, ktorí sa zverili so svojimi názormi, predstavujú podľa Neumanna len "malý zlomok" rastúceho počtu bojovníkov, ktorí sa obrátili proti IS. Veľká medializácia týchto svedectiev "by mohla odradiť budúcich rekrútov od vstupu do radikálnej skupiny, ktorá ovládla veľkú časť území v Sýrii a v Iraku, a stala sa všeobecne známou masovými vraždami, únosmi a stínaním hláv".

Sľuby vs. realita

Podľa prieskumu sú prebehlíci taktiež sklamaní z toho, že život pod IS je príliš tvrdý a že sa organizácia dopúšťa zločinov proti iným sunnitským moslimom. Utečenci sa sťažujú, že IS má dokonca väčší záujem na tomto, než na boji proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Aj keď organizácia v júni 2014 oficiálne vyhlásila vytvorenie kalifátu, teda štátu, ktorý sa riadi islamským právom, niektorí odpadlíci IS obviňujú z toho, že je skorumpovaná alebo neislamská.

Niektorí z bývalých bojovníkov sa rovnako sťažujú na to, že boli obeťami rasizmu alebo že ich skúsenosti s IS nenaplnili ich očakávania o hrdinských činoch. Ďalším vadilo, že sa im nedostalo sľúbených áut a iných luxusných predmetov, prípadne že zahraniční bojovníci sú využívaní ako "potrava pre delá".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok