Miškov: Bubeníkovej obvinenia sú nepravdivé, pripravujem trestné oznámenie

TASR
11.1.2012 11:43

Obvinenia zo strany šéfky Fondu národného majetku (FNM) Anny Bubeníkovej na adresu ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) sú účelovým a nepravdivým ohováraním. Šéf rezortu hospodárstva takto reagoval na list, ktorý mala Bubeníková poslať premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS) a anonymne sa dostal aj do niektorých slovenských médií.

Miškov: Bubeníkovej obvinenia sú nepravdivé, pripravujem trestné oznámenie
SITA

"V tomto liste ma Anna Bubeníková účelovo, klamlivo a falošne obviňuje z presadzovania piatich krokov, ktorým údajne svojim presadzovaním verejného záujmu zabránila, a ktoré by údajne mali byť skutočným dôvodom mojej žiadosti o jej odvolanie. Všetky uvedené obvinenia sú krivé, nepravdivé, čo viem jednoznačne preukázať," vyhlásil Miškov.

Zároveň avizoval, že po porade so svojim právnikom podnikne kroky smerujúce k ochrane svojho mena, vrátane trestného oznámenia za ohováranie. Postup Bubeníkovej vníma minister ako zúfalý pokus o záchranu vo funkcii a zneistenie členov vlády pred hlasovaním o jej odvolaní. "Jediným dôvodom návrhu na jej odvolanie sú pritom závažné podozrenia o trestnej činnosti, ktoré síce nie sú potvrdené, ale vyplývajú z verejne publikovaných spisov Gorila a Gorila 1," zdôraznil Miškov s tým, že aspoň čiastočnú pravdivosť týchto spisov potvrdili aj viacerí politickí predstavitelia.

"Napriek tomu, že pravosť prepisov v týchto spisoch nebola zatiaľ potvrdená, samotné podozrenia, že pani Bubeníková dlhodobo a pravidelne konala v príkrom rozpore s verejným záujmom považujem za zásadné a v súlade s politikou transparentnosti tejto vlády žiadam jej odvolanie," dodal.

Vláda sa osudom Bubeníkovej vo funkcii predsedníčky Výkonného výboru FNM zaoberá práve dnes.      Ministerstvo hospodárstva podľa stanoviska jeho šéfa nikdy nepresadzovalo priamy predaj 49-% podielu zahraničných investorov v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP) jedinému kupujúcemu, predovšetkým nie bez vedomia vlády. "Naopak, práve MH SR dalo spracovať právnu analýzu, ktorá potvrdzuje, že súhlas vlády je pre takúto transakciu potrebný, rovnako ako rozhodnutie o uplatnení predkupného práva," podčiarkol Miškov.

Z analýzy podľa neho zároveň vyplývajú riziká z dôvodu nekvalitne uskutočnenej privatizácie SPP v minulosti, na ktorej má svoj podiel aj Bubeníková. Rezort hospodárstva tiež podľa ministra nikdy nepresadzoval prevod aktív z SPP do spoločnosti eustream bez vedomia vlády a svojim pokynom naopak dvakrát tento prevod zastavil. Ministerstvo tiež poskytlo všetku súčinnosť pri audite doplatku za privatizáciu Slovenských elektrární (SE)a aj keď nikdy nemalo kompetenciu zasahovať do konkurzu NCHZ, presadzovalo udržanie pracovných miest v tejto fabrike. "Minister hospodárstva Juraj Miškov vždy presadzoval privatizáciu akcií, nielen Slovak Telekomu, prednostne prostredníctvom burzy (IPO)," dodáva vo svojom stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok