Šimpanzy sa vysporiadali s lietajúcim dronom unikátnym spôsobom

TA3
19.9.2015 20:36

Hoci sú opice v zoologickej záhrade zvyknuté byť na očiach, špehovanie otravného dronu už bolo na nich príliš. Jedna zo šimpanzích samíc sa s ním vysporiadala tak šikovne, že to zaujalo vedcov.

Šimpanzy sa vysporiadali s lietajúcim dronom unikátnym spôsobom
YouTube

Dômyselný útok

Nová štúdia holandských vedcov sa na záznam šimpanzieho „útoku“ spred niekoľkých mesiacov pozrela z nového uhla. Video podľa štúdie dokazuje, že šimpanzy nielenže používajú nástroje, ale vedia ich aj upraviť a prispôsobiť zámeru, na ktorý ich chcú použiť.

Incident sa začal, keď sa televízny tím snažil natočiť správanie tlupy šimpanzov v ZOO v holandskom Arnheme. Televízia dúfala v detailné zábery a preto dron s kamerou prelietaval v tesnej blízkosti výbehu. Šimpanzy si votrelca všimli hneď. Schmatli konáre zo zeme a vyliezli na konštrukciu. Keď si to televízny tím všimol, zameral sa na dve samice - Tushi a Raimee.

Opice sedeli na konštrukcii a držali v rukách takmer dvojmetrové vetvy. Keď sa dron priblížil, Tushi sa oháňala konárom a na druhýkrát zasiahla dron. Kamera napriek havárii stále fungovala, takže zachytila aj to, ako si opice obhliadajú spadnutý dron.

Vedci tvrdia, že opica neukázala žiadne známky strachu. Útok Tushi interpretujú nie ako inštinktívne oháňanie sa, ale ako vypočítavý plán, ktorý zahŕňal aj improvizáciu s nástrojom.

Zvieratá dokážu omnoho viac

Ešte donedávna sa myslelo, že ľudia sú široko-ďaleko jediní, ktorí dokážu používať nástroje. Túto domnienku vyvrátila svojim pozorovaním šimpanzov v Tanzánii Jane Goodallová.

south-africa-jane-goodall-b05a804211eb460aa726b9552eb4879a_0a000002-bf82-bb46.jpeg

Teraz vieme, že týchto druhov je omnoho viac, ale ešte stále sme prekvapení vynaliezavosťou zvierat. Šikovné vrany a havrany si konárikmi vyberajú hmyz z dreva a slony dokážu celkom vhodne použiť napríklad maliarsky štetec.

O delfínoch, ktoré nemajú ruky, si vedci tiež mysleli, že nástroje nepoužívajú. Pred desiatimi rokmi ale zaznamenali delfína, ktorý si obalil nos hubou, aby sa chránil pred odreninami pri love na morskom dne.  Pri mravcoch sa dá pozorovať, ako využívajú listy ako batôžky na nosenie potravy a vody.

Podobné príklady sú aj medzi vtákmi. Mnohí chovatelia považujú papagáje za jedných z najinteligentnejších vtákov. Vedia použiť kus konárika alebo kovu, aby otvorili závoru na klietke.

Ľudský nápad

"Použitie palice ako zbrane v tomto kontexte bolo unikátnou akciou," vyjadril sa k incidentu v holandskej ZOO primatológ Jan van Hoof, vedúci štúdie.

Do úvahy treba brať aj fakt, že tieto opice sa nikdy neučili plánovane používať nástroje. V ZOO  ich však obklopujú ľudia, pre ktorých sú nástroje bežnou súčasťou života, a aj to mohlo opiciam vnuknúť nápad.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok