Slovensko zaviedlo hraničné kontroly, Únia udrie na pašerákov

TA3 SITA TASR
14.9.2015 16:21

Viacero štátov pre obrovský prílev utečencov do Európy pristúpilo k dočasným kontrolám na hraniciach. Rakúsko nasadzuje na ich kontrolu armádu.

Slovensko zaviedlo hraničné kontroly, Únia udrie na pašerákov
SITA/AP

22:55 Kaliňák odmietol slová svojich kolegov z Nemecka a Francúzska Thomasa de Maizièrea a Bernarda Cazeneuva o tom, že krajiny EÚ našli rámcovú či predbežnú dohodu o prerozdelení utečencov. "Ku konsenzu nedošlo, bolo viac krajín, ktoré nesúhlasili. Neboli sme to len my alebo Česká republika, ale aj ďalšie krajiny," povedal novinárom Kaliňák.

Viac sa dozviete tu.

22:42 Ministri vnútra krajín Európskej únie sa nezhodli v otázke rozdeľovania žiadateľov o azyl medzi jednotlivými únijnými štátmi podľa kvót. Novinárom to po niekoľkohodinovej diskusii povedal minister vnútra Robert Kaliňák. Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn uviedol, že plán prerozdelenia 120-tisíc osôb podporila veľká väčšina členských krajín a rokovania budú pokračovať s tým, že rozhodnúť by sa malo na ďalšej ministerskej schôdzke 8. októbra.

20:50 Na slovensko-maďarskej hranici treba počítať s krátkym zdržaním. Náhodné kontroly nárazovo spôsobili zdržanie automobilov. Dlhé kolóny však v popoludňajších hodinách na hraničnom priechode Čunovo – Rajka nevznikali.

20:22 "Ministri vnútra členských štátov Európskej únie sa dnes v zásade dohodli na prerozdelení celkového počtu 160.000 žiadateľov o azyl v rámci Európy," napísala agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziera.

18:44 Nemecká polícia sa chystá zriadiť pohyblivé kontrolné stanovištia na hlavných cestách vedúcich do krajiny z Rakúska, aby tak skôr objavila prichádzajúcich žiadateľov o azyl. Nechystá sa však zastavovať každé auto a vodiča.

17:57 Ministri vnútra Európskej únie na mimoriadnom zasadaní v Bruseli s konečnou platnosťou rozhodli, že v priebehu nasledujúcich dvoch rokov bude z Talianska a Grécka do ostatných krajín únie presťahovaných 40.000 žiadateľov o azyl. Táto dohoda odmietla kvóty, krajiny vrátane Slovenska sa zaviazali prijať utečencov dobrovoľne.

17:54 Česko žiada zvolanie mimoriadneho samitu lídrov Európskej únie. V Bruseli to vyhlásil český minister vnútra Milan Chovanec. Česko sa tým chce vyhnúť tomu, aby ho ostatné krajiny únie v otázke povinného prijímania utečencov prehlasovali. Samit premiérov či prezidentov krajín únie totiž na rozdiel od ministerských schôdzok rozhoduje jednomyseľne.

17:32 Maďarskí policajti zablokovali hlavný priechod pre utečencov na srbsko-maďarskej hranici. Vytvorili kordón a natiahli drôty cez železničnú trať, po ktorej každý deň prichádzali tisícky utečencov do maďarského Röszke. Vojaci, vyslaní na hranicu k posilneniu polície, sú ozbrojení útočnými puškami kalašnikov a hliadky sprevádzajú strážne psy.

madarsko_0a000002-bc14-b8d1.jpg

16:58 Pozrite si TB prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. Informoval o opatreniach na hraniciach v súvislosti s nelegálnou migráciou.

16:15 Hraničné kontroly obnovujú aj Holanďania

Holandská polícia začne vykonávať neohlásené hraničné kontroly v reakcii na nárast počtu žiadateľov o azyl v krajine. Oznámilo to holandské ministerstvo spravodlivosti. "Zintenzívnime mobilné kontroly v pohraničných regiónoch," uviedla hovorkyňa rezortu, podľa ktorej sa sprísnené opatrenia začnú uplatňovať s okamžitou platnosťou.

Len minulý týždeň prišlo do Holandska okolo 3000 migrantov, čo je zhruba dvojnásobok oproti predchádzajúcemu týždňu.

16:05 Prezident policajného zboru Tibor Gašpar zvolal tlačovú besedu, na ktorej informoval o opatreniach v súvislosti s utečeneckou krízou. 

Gašpar ubezpečil občanov Slovenska, ktorí bývajú v pohraničných obciach v Rakúsku či Maďarsku, že kontroly na hraniciach sa zameriavajú najmä na prevádzačov a nie sú komplexnými kontrolami v pravom slova zmysle.

bez-nazvu_0a000002-bc14-2cb2.jpg

14:30 Rakúska polícia opätovne otvorila hraničný priechod Nickelsdorf. Vzniknutá štvorkilometrová zápcha sa už medzičasom rozplynula. Ďalšie uzávery však nemožno vylúčiť.

14:15 Európska únia ako súčasť svojej námornej operácie v Stredomorí EUNAVFOR Med rozhodla o použití vojenskej sily proti pašerákom migrantov. Silové opatrenia proti prevádzačom by mali vstúpiť do platnosti od začiatku októbra. Umožnia príslušníkom európskych vojnových lodí vstup na palubu podozrivých plavidiel, ich vyhľadávanie, zadržanie a odklonenie z plánovanej trasy do Európy.
Viac sa dozviete tu.

13:17 Policajná hliadka vykonáva kontroly na slovensko-rakúskom hraničnom priechode Jarovce.

13:00 Le Penová žiada vládu o obnovenie kontrol na francúzskych hraniciach

Predsedníčka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová v reakcii na obnovenie kontrol na hraniciach Nemecka vyhlásila, že "Nemecko dobehla realita jeho poblúznenia z migrantov". Le Penová dodala, že keď Nemecko otváralo svoje hranice pre migrantov, videlo v "tejto ľudskej mase zdroj lacnej pracovnej sily". Dobehla ho však "realita poblúznenia z migrantov", konštatovala Le Penová. Kritizovala "nezodpovedné vyhlásenia" nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktoré "migrantov povzbudili" k ceste do EÚ.

Poukázala na to, že realita prinútila Nemecko, aby radikálne zmenilo svoju politiku, keď "pozastavilo platnosť schengenských zmlúv a obnovilo svoje hranice s Rakúskom". V tejto súvislosti Le Penová vyzvala francúzsku vládu na rovnaký krok a obnovenie kontroly na hraniciach.

12:00 Rezort vnútra zatiaľ nespresnil, ktorých konkrétnych hraničných priechodov sa opatrenie týka. Paulenová vysvetlila, že dočasne zavedené kontroly sú zamerané na pašerákov, ktorí prevážajú migrantov. Netýkajú sa teda všetkých ľudí prekračujúcich hranice.

„Ide o dočasné opatrenia,“ zdôraznila hovorkyňa, podľa ktorej v tejto chvíli ministerstvo nevie odhadnúť, dokedy budú platiť. „Sprísnený režim neznamená koniec Schengenu,“ vysvetlila, že dočasné kontroly nemožno považovať za zrušenie shengenských hraníc, ktoré obyvateľom členských krajín EÚ zaručujú voľný pohyb.

11:35 Do Nemecka napokon tento rok príde až milión utečencov, odhadol nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. Predchádzajúce odhady hovorili o počte 800-tisíc migrantov.

11:20 Slovensko zaviedlo dočasné hraničné kontroly na svojich hraniciach s Maďarskom a Rakúskom

Oznámilo to ministerstvo vnútra v reakcii na krok Nemecka.
„Po oznámení Nemecka, že dočasne zavádza hraničné kontroly na hraniciach s Rakúskom, Slovensko pristúpilo k dočasným hraničným kontrolám na slovensko-maďarských a slovensko-rakúskych hraničných priechodoch,“ informovala Michaela Paulenová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

V súvislosti s mimoriadnou situáciou podľa Paulenovej slovenská polícia pridala na hraniciach 220 policajtov oproti štandardnému výkonu. Posilnila pritom nielen hraničné priechody, ale aj vytypované miesta zelenej hranice.

„Situáciu neustále monitorujeme a koordinujeme s policajnými zbormi v Rakúsku, Maďarsku a Českej republike,“ doplnila Paulenová..

11:10 Rakúsko nasadzuje pri hraniciach armádu, má pomôcť s ich prísnejším strážením. O "asistenčné nasadenie" príslušníkov armády požiadal rakúsky rezort vnútra.

11:05 Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová dôrazne presadzuje, aby Rakúsko rovnako ako Nemecko zaviedlo hraničné kontroly. "Nemyslím si, že si môžeme dovoliť s tým čakať do návštevy v Berlíne," uviedla ministerka v tlačovom vyhlásení v súvislosti so stretnutím vládnych špičiek z Viedne a Berlína, plánovaným v nemeckej metropole na utorok.     

Miklová-Leitnerová zdôraznila, že už v nedeľu odporučila vykonávať kontroly na hraniciach v súlade s Nemeckom. Na to je však potrebné spoločné rozhodnutie rakúskej spolkovej vlády, adresovala predstaviteľka rakúskych ľudovcov výzvu koaličným sociálnym demokratom. Nemecko zaviedlo kontroly, aby vyslalo signál, uviedla Miklová-Leitnerová. "Nemôžeme sa len prizerať. Na čo čakáme?" uviedla s tým, že tak ako doteraz to už nemôže pokračovať.

11:00 Rakúska polícia od 08.45 h uzavrela hraničný priechod Nickelsdorf na tzv. východnej diaľnici (A4) v smere jazdy do Maďarska, oznámila rakúska diaľničná spoločnosť Asfinag. V smere na Viedeň diaľnicu rovnako uzavreli na maďarskej strane hraníc.     

Uzavretie sa týka aj tzv. budapeštianskej cesty B10, vedúcej z Viedne do Nickelsdorfu, informuje agentúra APA. Dôvodom opatrení je rakúskymi úradmi očakávaný prílev utečencov.

Ako dlho bude toto opatrenie v platnosti, nemožno odhadnúť, Asfinag preto odporúča pre cesty do Maďarska obchádzku severnejšie cez hraničné priechody na diaľnici A6 pri Kittsee, cez Slovenskú republiku, alebo južne cez obec Deutschkreutz. Asfinag súčasne vodičov v pohraničnej oblasti dôrazne vyzval na zvýšenú opatrnosť vzhľadom na možnosť, že po cestách kráčajú ľudia.

10:55 Nemecká obec povolila umiestnenie utečencov do areálu bývalého koncentračného tábora. Viac tu.

10:50 Nemci už zaviedli dočasné kontroly na hraniciach. Viac sa dozviete tu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok