Cyprus dostane pol miliardy zo záchranného úveru, reformy prinášajú výsledky

13.9.2015 12:13

Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, ocenili snahu Cypru o ozdravenie jeho ekonomiky a schválili uvoľnenie ďalších 500 miliónov eur zo záchranného úveru pre stredomorský ostrov.

Cyprus dostane pol miliardy zo záchranného úveru, reformy prinášajú výsledky
SITA/AP

Ekonomika sa zotavuje

Cyprus sa v roku 2013 dohodol s partnermi v eurozóne a s Medzinárodným menovým fondom na záchrannom úvere vo výške 10 miliárd eur. Na záchrane cyperského bankového sektora sa museli podieľať aj klienti bánk s vkladmi nad 100.000 eur.

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem na jej zasadaní skonštatoval, že cyperská ekonomika sa zotavuje lepšie a je "silnejšia" ako ministri predpovedali začiatkom tohto roka. Reformy, ktoré cyperská vláda zavádza tak podľa neho prinášajú svoje ovocie.

Ďalšie peniaze v októbri

Euroskupina ale zároveň upozornila Cyprus, že ešte musí zvládnuť niekoľko náročných úloh. Veľkým problémom zostáva príliš veľký objem zlých, nesplácaných úverov v bankách. Tento problém je potrebné vyriešiť, aby došlo k odzdraveniu bánk na ostrove a oživeniu úverov, uvádza sa v spoločnom vyhlásení Euroskupiny.

Klaus Regling, šéf záchranného fondu eurozóny, očakáva, že ďalšie peniaze zo záchranného úveru dostane Cyprus v októbri. MMF, ktorý sa tiež podieľa na pomoci Cypru, by mal v blízkej dobe schváliť uvoľnenie tranže vo výške 125 miliónov eur pre ostrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok