Psychopatické rysy sa dajú zistiť už u trojročných detí, pomôže to pri liečbe

ČTK
12.9.2015 12:26

Psychopatické rysy je možné zistiť už u trojročných detí. Vyplýva to z medzinárodnej štúdie pod vedením austrálskych expertov, ktorí sledovali, ako deti reagujú na rôzne výrazy tváre a na neutrálne či nepríjemné obrázky.

Psychopatické rysy sa dajú zistiť už u trojročných detí, pomôže to pri liečbe
SITA/AP

Pomoc príde skôr

Vedecký tím pod vedením Univerzity Nového Južného Walesu vyvinul diagnostický prístroj, vďaka ktorému zistil, že už veľmi malé deti vykazujú bezcitné a od emocií oprostené reakcie, ktoré sú spájané s psychopatiou. Štúdie sa zúčastnilo viac ako 200 detí vo veku od troch do šiestich rokov, z ktorých u desiatich percent vedci zistili bezcitné reakcie, ako je nedostatok ľútosti či vcítenie do pocitov iných ľudí.

Podľa hlavnej autorky štúdie Evy Kimonisovej diagnostický nástroj umožní zaistiť včasnejšiu liečbu deťom​, ktorým hrozí psychopatia. "Až doposiaľ sme nemali k dispozícii spôsob, ako tieto rysy zistiť u veľmi malých detí. Toto je úplne prvá štúdia, ktorá využila diagnostické nástroje prispôsobené veľmi malým deťom. A čím skôr budú tieto deti zistené, tým skôr im bude možné pomôcť," dodala.

Zniži riziko kriminálneho správania

Diagnostika bola rovnako upravená tak, aby dokázala jasne odlíšiť deti neprejavujúce ľútosť či citové vcítenie, od detí s inými vývojovými poruchami, ako je napríklad autizmus.

Podľa Kimonisovej bude mať štúdia, ktorá vyšla v odbornom časopise Journal of Abnormal Child Psychology, významný dopad na liečbu detí, ktorým by neskôr v živote hrozilo riziko kriminálneho správania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok