V Mekke zabíjal žeriav, hlásia desiatky mŕtvych i zranených

ČTK TASR TA3
11.9.2015 19:32

Pri páde žeriavu vo Veľkej mešite v Mekke zomrelo najmenej 107 ľudí a mnoho ďalších utrpelo zranenia. Upozorňujeme, že použité zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Príčina pádu je neznáma

Najmenej 107 ľudí zomrelo po páde stavebného žeriavu na Veľkú mešitu v saudskoarabskej Mekke a vyše 238 ľudí utrpelo zranenia, oznámila saudskoarabská vláda. Na fotografiách vidno, že veľký stavebný žeriav prerazil strechu mešity.

Príčina jeho pádu nie je známa. Podľa BBC niektoré správy naznačili, že sa žeriav zrútil na východnú stranu mešity v dôsledku silných vetrov a dažďa. Arabský polostrov zasiahli tento týždeň silné pieskové búrky.


Mekka sa v súčasnosti pripravuje na každoročnú moslimskú púť. Neskôr tento mesiac očakávajú v meste stovky tisíc ľudí z celého sveta.

Niekoľko tragédií

Videozáznam umiestnený na portál YouTube, ktorý nebolo možné overiť z nezávislého zdroja, zachytil zrejme okamih pádu žeriavu. V pozadí počuť silný tresk, po ktorom vypukla panika. Na fotografiách kolujúcich na Twitteri vidno mnoho mŕtvych tiel a krv na podlahe mešity.

Saudská Arábia začala vlani stavebné práce na veľkom rozšírení mešity o 400.000 štvorcových metrov, aby sa do nej naraz zmestilo až 2,2 milióna ľudí. Na púť do Mekky každoročne prichádzajú milióny moslimov, informovala BBC.

Dodala, že v roku 2013 začali úrady obmedzovať počet účastníkov púte. Veľké počty totiž v minulých rokoch vyústili do niekoľkých tragédií - napríklad v roku 2006 zahynulo v panike takmer 350 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok