OSN vyvesí vlajky nečlenských štátov, Palestína hovorí o symbolickom kroku

TA3 TASR
11.9.2015 06:46

Valné zhromaždenie OSN drvivou väčšinou schválilo rezolúciu, ktorá umožňuje Palestínčanom a Vatikánu vyvesiť svoje zástavy pred ústredím tejto medzinárodnej organizácie.

Symbolický krok pre Palestínu

Pre palestínskych predstaviteľov je to ďalší symbolický krok v úsilí o nezávislý štát. Proti tomuto návrhu ostro vystúpil Izrael, pripojac sa k siedmim ďalším krajinám vrátane USA, ktoré hlasovali proti. Za hlasovalo 119 krajín, 45 sa zdržalo.

Predmetná rezolúcia umožňuje nečlenským štátom vyvesiť svoju zástavu popri 193 členských štátoch OSN. Palestínčania a Vatikán majú štatút pozorovateľov. Vatikán však hodlá zástavu vyvesiť až koncom mesiaca, keď do USA zavíta pápež František.

Pozastavené mierové rokovania

Keďže sú izraelsko-palestínske mierové rokovania pozastavené, Palestínčania sa na pôde OSN úspešne snažia o symbolické uznanie svojho štátu. V roku 2012 bol ich štatút zvýšený z pozorovateľského štátu na nečlenský pozorovateľský štát.

To umožnilo Palestínčanom vstúpiť do jednotlivých úradov OSN vrátane Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru či medzinárodných zmlúv vrátane Rímskeho štatútu, na základe ktorého vznikol Medzinárodný trestný súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok