Poľsko má potenciál prijať viac ako 2000 migrantov, kladie si podmienky

TASR
8.9.2015 20:17

Poľsko je schopné akceptovať viac než pôvodne deklarovaných 2000 migrantov, ale iba za určitých podmienok, povedala poľská premiérka Ewa Kopaczová.

Poľsko má potenciál prijať viac ako 2000 migrantov, kladie si podmienky
SITA/AP

Dôraz na bezpečnosť

"Náš potenciál je väčší než 2000, ako sme deklarovali, ale podmienky, ktoré sme stanovili, by mali umožniť prichádzajúcim, aby sa cítili bezpečne, ale i to, aby Poliaci mohli povedať, že úrady sa starajú o ich životy a nie ich destabilizujú," vyhlásila premiérka.

Poľsko by podľa Kopaczovej malo byť schopné overiť, či prijíma migrantov utekajúcich zo strachu o svoj život a takých, ktorí sú ochotní začať nový život v Poľsku a neprechovávajú voči nemu nepriateľské pocity.

Rozchádzajúce sa vyjadrenia

Prílev utečencov a migrantov do Európy premiérka označila za "humanitárnu katastrofu", dodala však, že štáty Európskej únie by mali zabezpečiť svoje vonkajšie hranice a vypracovať politiku vracania migrantov do krajín ich pôvodu v prípade, ak sú bezpečné.

"Poľsko musí preukázať solidaritu, zároveň však musí konať zodpovedným spôsobom," zdôraznila politička. Poľský prezident Andrzej Duda sa však v rozpore so stanoviskom predsedníčky vlády zásadne vyjadril proti migračným kvótam uvaleným na členské štáty Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok