Kiska ocenil prácu Švecovej: Vracia justícii dôveryhodnosť

TA3 TASR
8.9.2015 13:36

Po takmer roku od vymenovania do funkcie predsedníčky Najvyššieho súdu navštívil Danielu Švecovú prezident Andrej Kiska. Cieľom bolo podľa jeho slov zistiť, kam smeruje Najvyšší súd.

Hovorili o kódexe aj zmene ústavy

Kiska ocenil prácu Švecovej. Pochválil, že sa snaží vrátiť dôveryhodnosť súdnej inštitúcii, čo nie je jednoduchá úloha. Súdnictvo dnes podľa Kisku potrebuje podporu všetkých slovenských sudcov.

„Každý jeden na každom poste v rámci svojich kompetencií a možností musí spraviť všetko preto, aby sme dôveru v justíciu vrátili,“ apeloval prezident. „Som veľmi rád, že pani predsedníčka vyvíja skutočne veľkú snahu k tomu, aby sa to podarilo,“ doplnil.

So Švecovou Kiska hovoril o pripravovanom etickom kódexe sudcov a tiež o jeho návrhu na zmenu ústavy ohľadom odchodu sudcov do dôchodku. Je presvedčený, že etický kódex by mal byť podrobený širokej diskusii medzi sudcami i za účasti tretieho sektora.

„Mal by byť dostatočne podrobný, dostatočne jasný v tom, aby v budúcnosti, ak sa prijme, nemohol byť zneužitý proti slušným sudcom a na druhej strane, aby sa skutočne dokázal z toho spraviť nástroj, aby súdnictvo bolo ešte lepšie,“ uviedol na margo dokumentu, ktorý v súčasnosti vzniká na pôde Súdnej rady.

Pýtal sa na smerovanie súdnictva

Hlava štátu sa pri tejto príležitosti nevyjadrila ku kontroverziám, ktoré na Najvyššom súde vznikli v súvislosti s osobou bývalého predsedu súdu Štefana Harabina. Vysvetlil, že nie je úlohou prezidenta zachádzať do detailov práce súdu a ovplyvňovať jeho chod, ale jeho úlohou je klásť otázky k smerovaniu súdnictva.

Iniciatívu Kisku, ktorý sa ohľadom zmeny ústavy obrátil listom na poslancov Národnej rady SR, označila Švecová za "výraznú pomoc". Hlava štátu požaduje automatický zánik funkcie sudcu po dovŕšení veku 67 rokov, v prípade sudcov Najvyššieho súdu 70 rokov. V súčasnosti môže prezident odvolať sudcu po dosiahnutí veku 65 rokov.

Žiadala Kisku o pomoc

Švecová ocenila, že návrh predlžuje vek odchodu sudcov do dôchodku, čo môže byť podľa nej pomocou pri riešení problémov súdnictva. „Stále bojujeme s personálnym nedostatkom sudcov hlavne na Najvyššom súde,“ informovala s tým, že do plánovaného stavu sudcov 85 na Najvyššom súde chýba po úmrtí sudcu Milana Karabína už desať sudcov.

Šéfka Najvyššieho súdu Kisku požiadala o pomoc aj pri riešení ďalších problémov. Konkretizovala nevyhovujúcu priestorovú situáciu Najvyššieho súdu, ktorý nemá vlastné sídlo a je v spoločných priestoroch s ministerstvom spravodlivosti. „Vyjadril sa v tom smere, že v rámci jeho možností nám pomôže a túto pomoc oceňujeme,“ doplnila Daniela Švecová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok