Na maďarskej diaľnici došlo k hromadnej autonehode, spôsobil ju prevádzač

TASR
8.9.2015 11:35

Situácia v Maďarsku je každým dňom problematickejšia. Migranti pre vidinu lepšej budúcnosti neváhajú riskovať vlastné životy. V Budapešti odmietajú čakať na vlaky a do Rakúska idú často pešo. Vážnejšie dopravné nehody boli preto len otázkou času.

Z motora vyšľahli plamene

Na maďarskej diaľnici M5 spôsobilo hromadnú nehodu osobné auto, ktorému po havárii zmizlo evidenčné číslo a vodič z neho ušiel. Pri nehode boli v havarovaných autách dvaja ľudia ľahšie zranení, napísal regionálny spravodajský server Baon.hu. Vozidlo idúce smerom na Segedín narazilo do zvodidiel a z motora vyšľahli plamene. Auto zostalo vo vnútornom jazdnom pruhu, čo viedlo k hromadnej zrážke siedmich osobných áut a jedného nákladného auta.

Medzi havarovanými vozidlami bolo aj BMW, ktorého majiteľ takisto odmontoval evidenčné číslo a z miesta ušiel. Podľa nepotvrdených informácií boli v oboch autách prevádzači. Polícia tento úsek diaľnice uzatvorila a premávku odklonila pri Kiskunfélegyháze na štátnu cestu č. 5. Server sa nezmienil o tom, či v uvedených autách boli nejakí migranti.

Pri nehode zomrel Sýrčan

Smrteľnou nehodou sa skončil v pondelok popoludní aj pokus 30-ročného rakúskeho prevádzača odviezť rodinu sýrskych utečencov z Maďarska do Rakúska. Jeho vozidlo na diaľnici M1 pri meste Tatabánya havarovalo a muž sediaci na prednom pravom sedadle na mieste zomrel. Informovala o tom maďarská polícia na svojej internetovej stránke Police.hu.

Za odvoz si Rakúšan vypýtal po 450 eur, avšak jazda sa skončila na 62. kilometri, kde vodič pravou stranou auta narazil do kamióna a následne do stredných zvodidiel. Dvoch dospelých a dve deti zo Sýrie previezli záchranári do nemocnice.

Vodiča po ošetrení v nemocnici zadržala polícia Komárom-ostrihomskej župy, kde urobili aj test na drogy. Výsledok bol pozitívny, a tak muž z Rakúska čelí nielen podozreniu z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom návykových látok s následkom smrti, ale aj z prečinu držania drog. Polícia iniciovala jeho vzatie do vyšetrovacej väzby.

Odviezli ich späť

Takmer 1000 migrantov, ktorí prerazili policajný kordón strážiaci zberné miesto pri juhomaďarskej obci Röszke a vydali sa na pochod do Budapešti, napokon polícia autobusmi odviezla späť do Röszke. Podľa agentúry MTI o tom novinárov informoval v Budapešti Tibor Lakatos z Celoštátneho veliteľstva polície.

Policajti pri incidente nepoužili nijaké donucovacie prostriedky, obušky ani slzotvorný plyn. Snažili sa migrantov najskôr prehovoriť, aby išli do registračného centra. Tí však neposlúchli a začali skandovať "Freedom!" a "Budapest!". Potom sa vydali na cestu v protismere po diaľnici M5.

Premávku v danom jazdnom pruhu diaľnice polícia zastavila. Nakoniec sa jej však okolo 23.00 h cudzincov podarilo presvedčiť a autobusmi ich previezla späť do Röszke, dodal Lakatos.

Rekordný počet žiadostí

O štatút utečenca požiadalo v pondelok v Maďarsku 1960 migrantov. Spolu s nimi dosiahol v tomto roku počet žiadostí 157.746, informoval dnes agentúru MTI zástupca riaditeľa Úradu pre prisťahovalectvo a občianstvo Attila Kiss.

Pracovníci úradu prijímajú žiadosti priebežne na desiatich miestach Maďarska. V zberných táboroch je v súčasnosti 3123 žiadateľov. Maďarská polícia zadržala 2706 narušiteľov štátnych hraníc a do dnešného rána ďalších 500.

V tomto roku prekročilo maďarské hranice ilegálne 169.337 cudzincov, povedal Tibor Lakatos z Celoštátneho veliteľstva polície. Podľa jeho slov polícia zadržala v tomto roku 955 prevádzačov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok