Situácia na Lesbose sa vyostruje, domáci i migranti sú na pokraji síl

TA3 ČTK
8.9.2015 07:36

Na ostrove Lesbos sa stupňuje napätie medzi políciou a migrantmi. Najnovší incident vypukol v pondelok večer, keď sa policajti snažili zvládnuť zhruba 2500 utečencov, ktorí sa pokúšali nastúpiť na trajekt do Atén.

"Vláda sa o nás nestará"

Situácia na ostrove Lesbos je napätá. Policajti s obuškami sa opäť snažili zvládnuť skupinu migrantov, ktorí chceli nastúpiť na trajekt do Atén. Podľa agentúry AFP sa na plavidlo malo v úmysle nalodiť zhruba 2500 utečencov. Policajti aj napriek podpore členov pobrežnej stráže mali problém rozvášnený dav zastaviť.

Napriek ich volaniu "ustúpte" sa ľudia tlačili vpred, aby mohli pokračovať v strastiplnej ceste do západnej Európy. "Som tu už osem, deväť dní, ani si nedokážem spomenúť," uviedol podľa agentúry AFP študent inžinierstva Aladdin, ktorý sa chce skontaktovať so svojím bratom usadeným v Nemecku. "Niektorí sú tu 14 alebo 15 dní. Vláda sa o nás nestará," dodal.

Podľa gréckeho ministra pre imigračnú politiku Janisa Muzalasa má teraz situácia na ostrove "skutočne blízko k explózii". Ostrov s 85.000 obyvateľmi neďaleko tureckých brehov zažíva veľký nápor utečencov utekajúcich pred konfliktom alebo chudobou. V súčasnosti sa tu tlačí 15.000 až 17.000 migrantov, čo predstavuje zhruba pätinu ostrovnej populácie, povedal Muzalas vo vysielaní rozhlasovej stanice To Vima.

Hádzali po nich zápalné fľaše

Minister povedal, že úrady začnú prepravu utečencov na grécku pevninu odbavovať z prístavného mesta Sigri. "Dúfame, že obyvatelia a vysídlenci v najbližších piatich dňoch pocítia zlepšenie," dodal Muzalas. Vyčerpanie je podľa AFP zrejmé ako na strane utečencov, tak u obyvateľov ostrova. Grécke úrady v nedeľu zadržali dvoch sedemnásťročných ostrovanov za to, že hádzali zápalné fľaše na sýrske rodiny, ktoré sa utáborili v parkoch.

Poriadkové jednotky za pomoci obuškov rozohnali skupinu utečencov čakajúcich na registráciu, aby tak zamedzili stretom medzi Sýrčanmi, ktorí majú v tomto procese prednosť, a Afgáncami. Úrady v Aténach podnikli niekoľko mimoriadnych opatrení, aby urýchlili presun utečencov do gréckej metropoly.

Do Grécka od začiatku tohto roka prišlo cez 230.000 utečencov, ktorí mieria do bohatších štátov Európskej únie, predovšetkým do Nemecka či Švédska. Do Grécka priplávajú z Turecka, pričom túto nebezpečnú plavbu často podnikajú na nafukovacích člnoch. V pondelok grécky trajekt neďaleko Lesbosu zachránil 35 utečencov, ktorých plavidlu hrozilo prevrhnutie. Ďalších zhruba 30 utečencov z tej istej ohrozenej lode previezli na breh člny pobrežnej stráže.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok