Zeman s Putinom spoločne rokovali o obchode aj o Islamskom štáte

TA3 TASR
3.9.2015 11:20

Počas návštevy Číny sa český prezident Miloš Zeman stretol aj so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Rokovali o obchode aj o potrebe spoločne čeliť radikálom z Islamského štátu.

Spoločný postup proti islamistom

Šéf Kremľa počas schôdzky vyjadril nádej na zlepšenie obchodnej výmeny medzi Ruskom a ČR, ktorú negatívne poznamenali dôsledky západných sankcií.

Zeman odmietol služby tlmočníka a na rozhovor s Putinom využil svoje znalosti ruštiny.

Český prezident okrem iného spomenul, že mieni na nadchádzajúcom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN vystúpiť s prejavom venovanom problematike terorizmu. Požiadal pritom ruského kolegu, aby podporil jeho návrhy na vytvorenie medzinárodných síl na boj proti extrémistom z organizácie IS.

Apel na spoločný dialóg

Ruský líder "vysoko ocenil" Zemanovo stanovisko k "objektívnemu" hodnoteniu obdobia druhej svetovej vojny a podporil jeho výzvy na riešenie medzinárodných sporov prostredníctvom dialógu.

"Plne sa stotožňujeme s vaším prístupom, že by sa súčasné problémy nemali riešiť rozdeľovaním a odvracaním sa od seba, ale prostredníctvom spoločného úsilia," uviedol Putin.

Zeman sa podľa iDNES.cz stretol s Putinom už po druhý raz od začiatku tohto roka, v oboch prípadoch pri príležitosti osláv 70. výročia druhej svetovej vojny. Prvá schôdzka prebehla v máji v rámci osláv v Moskve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok