Sulík: Spis Gorila je najväčšia kauza od čias Vladimíra Mečiara

TA3, TASR
9.1.2012 17:53

"Prepojenia medzi politikmi a finančnými skupinami a spôsob, akým niekoľko jednotlivcov rozhodovalo o budúcnosti štátu, sú obrazom zdeformovanej politiky," povedal na dnešnej tlačovej konferencii predseda SaS Richard Sulík.

Sulík: Spis Gorila je najväčšia kauza od čias Vladimíra Mečiara
SITA

Spis Gorila, ktorý poukazuje na politickú korupciu za druhej vlády Mikuláša Dzurindu z SDKÚ, je najväčšia kauza od čias Vladimíra Mečiara. "Prepojenia medzi politikmi a finančnými skupinami a spôsob, akým niekoľko jednotlivcov rozhodovalo o budúcnosti štátu, sú obrazom zdeformovanej politiky," povedal na dnešnej tlačovej konferencii predseda SaS Richard Sulík, ktorý trvá na zvolaní mimoriadnej schôdze parlamentu ku kauze.

Parlament má na nej podľa neho prijať unesenie a hlavne má viesť k tomu, aby kauza bola dôrazne vyšetrená. "Chceme docieliť to, aby parlament svojou mierou prispel k riešeniu kauzy," doplnil Sulík s tým, že doteraz majú liberáli 25 poslaneckých podpisov. Na zvolanie mimoriadneho rokovania je potrebných 30 podpisov. Chýbajúcich päť chce SaS hľadať u kolegov v ostatných parlamentných stranách a verí, že sa v nich nájdu ľudia, ktorí nechcú zamiesť kauzu pod koberec.

U tých ale prevláda názor, že parlament nie je vyšetrovací orgán a prípadom by sa mali zaoberať orgány činné v trestnom konaní. Navyše sa obávajú toho, že kauza by v pléne poslúžila predvolebnej kampani. "Schôdza je oprávnená. Nejde o politickú kampaň, je to kauza veľkého rozsahu," reagoval Sulík s tým, že liberáli trvajú na jej dôslednom vyšetrení. Pavol Hladký chce, aby sa ňou zaoberali aj parlamentné výbory. Chce tiež, aby poslanci vykonali poslanecký prieskum v Slovenskej informačnej službe.

Ak by bola schôdza zvolaná, poslanci ešte o Gorile hovoriť nemusia. Nemusia totiž schváliť program schôdze. Ak sa tak stane, podľa Sulíka sa niektorí poslanci opäť vyfarbia. "Tí, ktorí nemajú záujem na tom, aby sa kauza vyšetrila," povedal.

Tlačová beseda strany SaS o kauze Gorila:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok