Rezort obrany plánuje zriadiť moderné výcvikové centrum

TA3 TASR
29.8.2015 18:16

Okrem nákupu vrtuľníkov Blackhowk, plánuje rezort obrany zriadiť aj moderné výcvikové centrum. Infomoval o tom minister obrany Martin Glváč spolu s viceprezidentkou dodávateľskej firmy.

Súčasťou je priemyselná spolupráca

Ministerstvo obrany plánuje v najbližších týždňoch uzatvoriť zmluvu, ktorá bude základom pre vybudovanie jedinečného výcvikového centra v Európe pre pilotov vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk. V súčasnosti prebiehajú rokovania s výrobcom vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk o priemyselnej spolupráci. Informoval o tom minister obrany Martin Glváč po slávnostnom otvorení Medzinárodných leteckých dní SIAF 2015 na letisku Sliač.

"Blížime sa k tomu, aby sme podpísali zmluvy, ktoré budú aj slovenskému obrannému priemyslu garantovať participáciu na priemyselnej spolupráci a následné vytvorenie výcvikového centra pre tieto typy vrtuľníkov," uviedol. Slúžiť by malo nielen pre slovenských pilotov, ale aj spojencom v rámci projektu Mnohonárodného leteckého výcvikového centra.

Podľa
Glváča ide zároveň o dôkaz toho, že Slovensko nekúpilo iba deväť vrtuľníkov, ale aj vrtuľníkové spôsobilosti a súčasťou je tiež priemyselná spolupráca.

Prostriedky pre tréning

Ako uviedla viceprezidentka Sikorsky pre Európu a strednú Áziu Caroline M. Vandedrinck, spoločnosť sa v rámcovej dohode zaviaže dodať ministerstvu priemyselný materiál, ktorý bude obsahovať najmodernejší letový simulátor UH-60M Black Hawk a eventuálne aj iné prostriedky pre tréning.

"Toto všetko bude vyrobené v úzkej spolupráci so slovenskou spoločnosťou VRM, s cieľom podporiť víziu ministerstva vytvoriť moderné tréningové centrum pre pilotov UH-60M Black Hawk Vzdušných síl SR, ako aj pre súčasných a budúcich európskych používateľov Black Hawk," informovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok