Rusi začali taktické vojenské cvičenie v Arktíde

TASR
24.8.2015 20:03

Ruské námorné sily začali rozsiahle manévre v Arktíde. V sibírskom prístave Dudinka zakotvili už vojnové lode s ťažkou výzbrojou.

Rusi začali taktické vojenské cvičenie v Arktíde
SITA/AP

Do vojenského cvičenia taktického charakteru sa zapojí viac ako 1000 mužov a 50 kusov bojovej techniky, vyplýva z informácií, ktoré s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany v Moskve, priniesla tlačová agentúra DPA.

Cieľom manévrov je nácvik kooperácie príslušníkov rôznych zložiek ozbrojených síl pri obrane hospodárskeho objektu pred možným útokom so zámerom garantovať aktivity štátu v danom regióne. Vojenské cvičenie má výlučne obranný charakter a nie je namierené proti tretím štátom, zdôraznil veliteľ Severnej flotily admirál Vladimir Koroľov.

Rusko si u OSN nárokuje rozľahlé územia v Arktíde. Ruské ministerstvo zahraničných vecí iba 4. augusta uviedlo, že predložilo OSN svoj nárok na 1,2 milióna štvorcových kilometrov arktického morského šelfu. Svoju jurisdikciu nad časťami Arktídy, kde sa pravdepodobne nachádza celá štvrtina neobjavených zásob ropy a plynu na Zemi, sa pokúšajú uplatniť okrem Ruska aj USA, Kanada, Dánsko a Nórsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok