V druhej etape Vuelty najrýchlejší Chaves, pôjde aj do červeného dresu

TASR
23.8.2015 18:47

Druhú etapu cyklistických pretekov Okolo Španielska vyhral v nedeľu Kolumbijčan Esteban Chaves z autrálskeho tímu Orica GreenEdge. Do pondelňajšej tretej etapy tak pôjde v červenom drese pre vedúceho pretekára. Najlepší zo Slovákov, Peter Velits skončil na 60. mieste.

Po prvej etape bol v červenom Peter Velits

Ten obliekal prvýkrát v histórii na podujatí Grand Tour Slovák Peter Velits, ktorý z majstrami sveta z BMC vyhral sobotňajšiu úvodnú časovku družstiev na 7,4 km v Marbelle. "Červený dres mám na sebe ja, ale je škoda, že ho nemôžu mať oblečený aj všetci jazdci tímu," povedal Velits po sobotňajšom triumfe.

Podľa špecializovaného slovenského portálu cycling-info.sk to bolo len druhý raz v histórii, keď slovenská cyklistika mala dvoch jazdcov v špeciálnych dresoch na Grand Tour. Prvýkrát sa tak stalo na Vuelte 2010 a zelený s bielym dresom pre bratov Petra a Martina Velitsovcov. Bolo to tiež po časovke tímov v Seville, keď išiel do červeného Mark Cavendish a dvojičky preťali pásku hneď za ním.

V nedeľu bol P. Velits v červenom a Peter Sagan z Tinkoff-Saxo v zelenom. Hoci Sagan ku tomuto dresu prišiel mimo pravidiel a tradície, keďže aj všetky dresy za Velitsom mali symbolicky brať jazdci BMC, organizátori s rozhodcami to poňali inak.

 

 

Hromadný pád, trápenie Sagana

V nedeľu bol dojazd do zaujímavého stúpania. Po úvodných nástupoch sa predu etabloval 6-členný únik v zložení Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida), Davide Villella (Can-Garmin), Matteo Montaguti (Ag2r), Bert Jan Lindeman (LottoNL), José Goncalves (Caja Rural) a Walter Pedraza (Colombia). Ten si vypracoval aj náskok takmer 4 minúty, ale pelotón, na čele ktorého najaktívnejšie pracoval Movistar, si všetko strážil.

Prvým mužom, ktorý musel vzdať bol šprintér Matteo Pelucchi z IAM Cycling. Keď napokon začal pelotón likvidovať náskok úniku, zabrzdil ho nepríjemný hromadný pád asi 30 km pred cieľovou páskou. Po ňom museli vzdať ďalší zranení jazdci a do straty sa dostal aj líder Astany Vincenzo Nibali.

Technické problémy mal ale aj Peter Sagan, ktorý krátko ležal na zemi, no vyzeral byť v poriadku. Stratil asi minútu a pol, kým mu vymenili bicykel, pokračoval chvíľu sám ďalej, potom sa dotiahol na skupinu a pokúsil sa vrátiť do hlavného balíku. To sa mu ale nedarilo, a kamery ho ukázali ako sa sám trápi na trati s narastajúcou stratou.

Dojazd do stúpania

Postupne vedúci únik strácal, minulosťou sa stal asi 20 km pred cieľom, to už bol ale na čele osamotený Gonçalves. Nibali sa po tvrdej práci vrátil do pelotónu k najväčším favoritom. Gonçalvesa dostihli necelých 10 km pred cieľom a išlo do tuhého, keďže záverečné stúpanie síce nepatrilo k najťažším, malo ale vyše 5 km a mohli sa na ňom ukázať všetci. Skúsil to aj Kolumbijčan Nairo Quintana, v závere to už ale bol len duel Chavesa s Holanďanom Tomom Dumoulinom z Giant-Alpecin. A v ňom mal navrch práve Chaves.

"Cítil som sa dobre a chcel som ísť čo najlepšie. Mal som výborné nohy, ale nečakal som, že zvíťazím. Povedali sme si, že nemáme čo stratiť, chceli sme prekvapiť a podarilo sa to. V závere to bola dobrá skupina s Rocheom či Quintanom. Som šťastný," povedal pre kamery Eurosportu víťaz.

Peter Velits skončil 60. s vyše 4-minútovou stratou, Martin Velits z Etixx-QuickStep bol 138. s vyše 15-minútovým mankom na víťaza a Sagana klasifikovali na 167. pozícii s vyše dvadsaťminútovou stratou.

výsledky - 2. etapa (Alhaurín de la Torre - Caminito del Rey 158,7 km):
1. Esteban Chaves (Kol./Orica GreenEDGE) 3:57:25 hod., 2. Tom Dumoulin (Hol./Team Giant-Alpecin) +1 s, 3. Nicolas Roche (Ír./Team Sky) +9, 4. Daniel Martin (Ír./Team Cannondale Garmin) +14, 5. Joachim Rodriguez (Šp./Kaťuša), 6. Nairo Quintana (Kol./Movistar) obaja +26, 7. Christopher Froome (V.Brit./Team Sky) +30, 8. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +31, ... 60. Peter VELITS (SR/BMC) +4:22 min, 138. Martin Velits (SR/Etixx-QuickStep) + 15:01, 167. Peter SAGAN (SR/Tinkoff-Saxo) +20:58

celkové poradie: 1. Chaves 3:57:15, 2. Dumoulin +5, 3. Roche +15, 4. Martin +24, 5. Rodriguez, 6. Quintana obaja +36, ... 60. P. VELITS + 4:32, 138. M. VELITS +15:11, 167. P. SAGAN +20:48

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok