Veľkolepý pohreb mafiánskeho bossa vyvolal v Taliansku škandál

ČTK
21.8.2015 08:29

Rozhorčenie a kritiku vyvolal v Taliansku pohreb, pri ktorom sa pozostalí lúčili s údajným zločineckým bossom Vittoriom Casamonicom v záplave kvetov vyhadzovaných z vrtuľníka a za zvukov ústrednej melódie mafiánskeho filmu Krstný otec.

Šéf mocného klanu

Miestneho policajného prefekta si pre hollywoodske divadlo povolal na koberec rímsky starosta Ignazio Marino. Pozlátený voz ťahaný tromi pármi čiernych koní sledovali stovky plačúcich ľudí pred kostolom San Giovanni Bosco na rímskom predmestí.

Casamonica bol podľa zasvätencov šéfom mocného klanu, ktorý bol aktívny v juhozápadnej časti talianskej metropoly. Pred vchodom do kostola boli plagáty s nápismi "Dobyl si Rím, teraz dobyješ nebesia" alebo "Rímsky kráľ". Kňaz Riancarlo Manieri, ktorý zádušnú omšu slúžil, dal od okázalého divadla ruky preč. Za dianie mimo kostola vraj nenesie zodpovednosť a obrad vo vnútri bol normálny.

Lukratívne štátne zákazky

Obrázky Casamonicovho pohrebu vysielali všetky talianske televízne stanice a predstavitelia talianskej justície boli pobúrení. Pohreb sa konal iba deň po tom, čo taliansky súd stanovil na 5. novembra dátum procesu s takmer šesťdesiatimi ľuďmi obvinenými v procese proti mafii.

Do kauzy sú vraj zapletení ľudia z talianskej politickej scény, ktorí mafiánskym skupinám za protislužbu "prihrávali" lukratívne štátne zákazky. Starosta Marino rímskemu policajnému prefektovi odkázal, že je "neprijateľné, aby bol pohreb zneužitý na šírenie mafiánskych posolstva," informovala agentúra ANSA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok