Tak horúco ešte nebolo, júl prekonal globálne teplotné rekordy

ČTK TASR
20.8.2015 19:43

Tohtoročný júl bol najteplejším mesiacom planéty od roku 1880, kedy sa s meraniami začalo. Priemerná globálna teplota bola v júli 16,61 stupňov Celzia, čo je takmer jeden stupeň nad priemernou júlovou teplotou v 20. storočí.

Tak horúco ešte nebolo, júl prekonal globálne teplotné rekordy
TASR

Padol rekord z roku 1998

V každomesačnej klimatickej správe to na svojom webe uviedol americký Národný úrad pre ovzdušie a oceány. Doposiaľ držal rekord júl z roku 1998, ten bol teraz o 0,08 stupňa Celzia prekonaný.

Júl je všeobecne najteplejším mesiacom v roku. Pri vyhodnocovaní  júla vedci po započítaní priemerných teplôt nad pevninou a oceánmi zistili, že podľa nameraných dát od januára 1880 nikdy potom nebolo teplejšie. Zo štatistík rovnako vyplýva, že  v každom storočí sa júlová teplota zvýši o 0,65 stupňa Celzia.

Správa NOAA rovnako uvádza, že napríklad júl v Rakúsku bol najteplejší od roku 1767, kedy sa v alpskej krajine s meraniami začalo. Rekordné horúčavy boli zaznamenané podľa dokumentu taktiež v Holandsku či Británii, naopak v Nórsku bolo chladnejšie, ako je priemerná teplota. Chladný začiatok júla zažilo taktiež Švédsko.

Mimoriadne teplý polrok

Rekordné teploty namerali v júli aj v Afrike, na severe Južnej Ameriky, v častiach južnej Európy a strednej Ázie, na západe USA, ale aj v rozsiahlych oblastiach Tichého a Indického oceánu.

Mimoriadne teplých bolo celkovo aj prvých sedem mesiacov tohto roka. Obdobie od januára do júla bolo podľa NOAA taktiež najteplejšie od roku 1880. Podľa klimatológa NOAA Jakea Croucha je dosť pravdepodobné, že rok 2015 prekoná vlaňajšok a stane sa najteplejším rokom v zaznamenanej histórii meraní.

Deväť z desiatich celosvetovo najteplejších mesiacov bolo podľa NOAA zaznamenaných od roku 2005. Podľa Croucha tieto údaje potvrdzujú dlhodobý trend globálneho otepľovania. K tohtoročným vysokým teplotám prispieva aj obzvlášť intenzívny účinok klimatického javu El Niňo, v rámci ktorého dochádza k výraznému otepleniu povrchu morí na rovníku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok