Tsipras podal demisiu, Grécko čakajú predčasné parlamentné voľby

TA3 ČTK
20.8.2015 17:51

Grécky premiér Alexis Tsipras podal s vládou demisiu a požiadal prezidenta o usporiadanie predčasných parlamentných volieb v čo najkratšej možnej lehote. Podľa gréckych médií by sa mali konať 20. septembra, termín ale vypíše hlava štátu.

Priznal zlyhanie

Tsipras v televíznom prejeve vyhlásil, že občania majú dostať príležitosť sa znovu vyjadriť k ďalšiemu smerovaniu krajiny. Zadĺžené Grécko, ktorému eurozóna schválila nový záchranný program, tak tohto roku čakajú už druhé predčasné voľby.

Odstupujúci ľavicový premiér, ktorý sa dostal do čela vlády po volebnom víťazstve v januári, priznal, že sa mu nepodarilo dosiahnuť ciele, ani dohody s medzinárodnými veriteľmi, ktoré si jeho strana vytýčila. Zároveň ale tvrdil, že to bolo to najlepšie, čoho šlo vo vyjednávaní dosiahnuť. Novú trojročnú dohodu o záchrannom programe bude podľa neho nutné dodržať. Jej konečným cieľom je nezávislosť krajiny na veriteľoch.

 

Prekonal hranice mandátu

Tsipras v priamom televíznom prenose vyhlásil, že hranice mandátu získaného v januári boli teraz prekonané. Voliči vraj musia posúdiť, či je terajšia dohoda dostatočná k tomu, aby krajinu vyviedla zo závislosti na vonkajšej pomoci sprevádzanej tvrdými ekonomickými reformami.

Po dohode o záchrannom programe má grécky ľud podľa Tsiprasa rozhodnúť, ktorý z politikov je najvhodnejší k tomu, aby čo najlepšie vyjednal zníženie obrovských gréckych dlhov a zaviedol hlboké reformy v krajine.

"Som hrdý na boj, ktorý som viedol. Európa už nie je rovnaká ako predtým. Moje svedomie je čisté," povedal svojim spoluobčanom z televíznych obrazoviek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok