Putin chce pre Ukrajinu budúcnosť s Ruskom

ČTK
17.8.2015 18:37

Ruský prezident Vladimir Putin je presvedčený, že Ukrajina sa vráti na cestu pozitívneho rozvoja a vymaní sa z vonkajšej podriadenosti. Šéf Kremľa to vyhlásil na Jalte pri stretnutí s krymskými Ukrajincami, ktorí po minuloročnej ruskej anexii na obsadenom polostrove zostali.

Putin chce pre Ukrajinu budúcnosť s Ruskom
SITA/AP

Príslušníci jedného národa

Putin zopakoval svoju tézu o tom, že Rusi a Ukrajinci sú v skutočnosti príslušníkmi jedného národa. „Som presvedčený, že bez ohľadu na komplikácie sa situácia na Ukrajine urovná a krajina sa bude rozvíjať pozitívne, že spolu s Ruskom vybuduje svoju budúcnosť,“ konštatoval prezident.

„Ukrajina sa zbaví súčasnej otrasnej praxe, kde je riadenie veľkej európskej krajiny vystavené zahraničnej kontrole s tým, že kľúčové posty vo vláde a regiónoch obsadili cudzinci. Je to urážka ukrajinského národa,“ dodal Putin.

jalta 800.jpg

Milióny Ukrajincov sa ukrývajú v Rusku

Ruský prezident zrejme narážal najmä na osobu bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho, ktorého od rusko-gruzínskej vojny z roku 2008 považuje za svojho osobného nepriateľa. Saakašviliho povolal ukrajinský prezident Petro Porošenko do čela strategickej Odeskej oblasti, jeho zástupkyňou je ruská opozičná politička Marija Gajdarová, dcéra bývalého ruského premiéra. Ani o jednom z nich sa ale Putin konkrétne nezmienil.

"Domnievam sa, že Rusi a Ukrajinci sú jeden národ," vyhlásil prezident. Uviedol, že v Ruskej federácii sú v súčasnosti Ukrajinci po Tatároch najpočetnejšou národnostnou menšinou. „V Rusku sú dnes tri milióny Ukrajincov a väčšinu tvoria muži v brannom veku. Určite chápete, prečo prišli do Ruska,“ naznačil Putin poslucháčom, že tisíce Ukrajincov sa v Rusku ukrývajú pred narukovaním do ukrajinskej armády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok