Ratingová agentúra Fitch potvrdila rating Slovenska na úrovni A+

TASR
17.8.2015 09:05

Ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila dlhodobý rating Slovenska v zahraničnej a domácej mene na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

Ratingová agentúra Fitch potvrdila rating Slovenska na úrovni A+
SITA

Očakáva sa rast

Krok agentúry odráža očakávania stabilného zrýchľovania tempa rastu ekonomiky. Fitch zároveň predpokladá ďalší pokles nezamestnanosti, čo by malo prispieť k podpore domácej spotreby. Okrem toho počíta so stabilizáciou verejného dlhu v tomto roku a následne s jeho postupným poklesom.

Fitch odhaduje, že reálny hrubý domáci produkt vzrastie tento rok o 3,2 % oproti 2,4-% rastu v roku 2014. Do roku 2017 očakáva rast ekonomiky o 3,3 %. Klesajúca nezamestnanosť by mala podporiť domácu spotrebu. Ekonomiku Slovenska by mal okrem toho posilniť aj obchod, a to vďaka silnejúcej ekonomickej aktivite v Európe.

Rozpočtový deficit by sa mal do roku 2017 udržať podľa Fitch na stabilnej úrovni okolo 2,5 % HDP. Na porovnanie, v roku 2014 dosiahol 2,9 % HDP. Čo sa týka verejného dlhu, ten by mal svoje maximum dosiahnuť tento rok, a to na úrovni 54,1 % HDP po 53,6 % HDP v minulom roku. Neskôr by mal v súlade s klesajúcim deficitom a rastúcim nominálnym HDP postupne klesať.

Stabilný bankový sektor

Potvrdenie ratingu odráža podľa Fitch aj stabilný bankový sektor. Fakt, že banky sú v zahraničných rukách, limituje potenciálne rozšírenie prípadných problémov z bankového sektora do oblasti verejných financií.

Od roku 2012 vykazuje Slovensko prebytok bežného účtu platobnej bilancie, najmä v dôsledku zlepšenia v oblasti obchodu s tovarom a so službami. Prebytok bežného účtu dosiahol minulý rok 0,1 % HDP, pričom Fitch predpokladá, že do roku 2017 vzrastie na 0,8 % HDP. Podporiť by ho mali výraznejší externý dopyt, nízke ceny ropy a sprísňovanie fiškálnej politiky.

V prípade, že by sa Slovensku podarilo tempo znižovania verejného dlhu zrýchliť, pozitívne by sa to odrazilo na ďalšom vývoji ratingu, uvádza Fitch. Opačne, neúspech pri stabilizácii a následnom znižovaní dlhu môže viesť k zhoršeniu vývoja slovenského ratingu, dodala agentúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok