V Litvínove horela chemická továreň, hasiči majú situáciu pod kontrolou

TA3 TASR
13.8.2015 12:59

Požiar v areáli chemického závodu Unipetrol v Záluží pri Litvínove majú hasiči pod kontrolou. Požiar spôsobil výbuch, po ktorom sa v jednom zo zásobníkov vznietil propylén. Úrady evakuovali viac ako 1000 ľudí z chemičky a jej okolia.

Vyhlásili kompletnú evakuáciu

Požiar sa hasičom nedarilo skrotiť a hrozila ďalšia explózia, na miesto dorazili všetky jednotky hasičov z Ústeckého kraja, napísal spravodajský server iDNES.cz. "Sú tam nové ohniská požiaru, bola vyhlásená kompletná evakuácia závodu," informovala o poslednom vývoji policajná hovorkyňa krajského mesta Most Ludmila Světláková.

Pôvodne pritom na miesto vyšlo len sedem hasičských jednotiek. "Skutočne došlo v areáli Chemparku Záluží k mimoriadnej udalosti, ktorá sa na mieste rieši," potvrdil udalosť krátko po 09.00 h hovorca Unipetrolu Mikuláš Duda.

Ošetrili vodiča kamiónu

Požiaru predchádzali explózie, informoval o nich magistrát Mosta. "Dopoludnia došlo k dvom explóziám na etylénovej jednotke v chemických závodoch v Záluží," uvádza sa na internetovej stránke mesta.

Litvínovská radnica doplnila, že došlo k výpadku chladiaceho okruhu propylénu a následne k výbuchu v zariadení. "Prebytočná produkcia je spaľovaná na poľných horákoch," uvádza sa v správe. Na miesto prišla okrem hasičov a polície aj záchranná zdravotnícka služba. Lekári zatiaľ ošetrili vodiča kamiónu, ktorý bol v čase výbuchu v podniku v stáčiarni benzínu.

"Došlo u neho k pretrhnutiu ušného bubienka a bol odvezený do nemocnice na ošetrenie. Ten úraz bol spôsobom tlakovou vlnou pri výbuchu," uviedol hovorca záchranky Petr Bureš. Tá má na mieste nešťastia vozidlo s lekárom, posádky v Moste a Litvínove sú v pohotovosti.

Hasičom hrozil kolaps

Starostlivosť lekárov už využili aj hasiči, u niektorých hrozil kolaps. Stav dvoch hasičov však neskôr vyžadoval, aby boli ošetrení v nemocnici. "U jedného boli zdravotné ťažkosti z vyčerpania, druhý mal parotraumu, teda pretrhnutie bubienka," dodal hovorca záchranky.

V dôsledku explózie a následného požiaru bola opakovane uzatvorená električková doprava medzi Mostom a Litvínovom. Popri električkovej bola uzavretá aj doprava na ceste I/27 z Litvínova do Mostu a tiež vlaková doprava.

Jedovaté exhaláty neunikli, preto by najbližšie obytné zástavby, ako sú Litvínov či Horní Jiřetín, nemali byť ohrozené. Avšak úrady odporúčajú v miestach zasiahnutých dymom obmedziť vetranie, uzavrieť okná a nevychádzať von.

sss.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok