Supertropický utorok neznamená vrchol horúčav, v stredu prepíšu históriu

TASR SITA SHMÚ
11.8.2015 16:31

Slovensko zažíva ďalší supertropický deň. Najvyššia, tretia výstraha pred horúčavami platí pre takmer celé územie. Streda prepíše históriu, najvyššia výstraha bude platiť pre celé územie. Vo štvrtok by mala platiť rovnako.

Supertropický utorok neznamená vrchol horúčav, v stredu prepíšu históriu
SHMÚ

Trojke sa v utorok vyhol len sever

Červenou farbou, ktorá symbolizuje tretí výstražný stupeň, nebolo v utorok na mape SHMÚ sfarbené iba územie Oravy, Liptova a Spiša. Všade inde by maximálna teplota vzduchu podľa predpovede mohla prekročiť hranicu 35 stupňov Celzia, čo je definícia supertropického dňa.

V južnej polovici Slovenska meteorológovia predpovedali maximá 36 až 38 stupňov Celzia, v severnej polovici o niečo menej - 35 až 36 stupňov Celzia. V siedmich severných okresoch, kde platí iba druhý stupeň výstrahy, sa očakávali maximá od 32 do 35 stupňov Celzia.

Meteorológovia varujú, že vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Extrémne horúčavy nepoľavia podľa predpovede SHMÚ ani v nasledujúcich dňoch. Na stredu a štvrtok už platí najvyššia výstraha pre celé územie krajiny.

0000.jpg

Zdroj: SHMÚ

Tešia sa najmä prevádzkovatelia kúpalísk

Podľa analytikov sa z letných horúčav tešia najmä prevádzkovatelia kúpalísk, akvaparkov či poskytovatelia služieb v oblasti rôznych vodných športov. "Predpokladáme, že tržby týchto obchodníkov budú medziročne vyššie, v mnohých prípadoch aj výrazne vyššie ako vlani," doplnila analytička Poštovej banky Jana Glas.

Vysoké teploty sú aj v prospech prevádzkovateľov rôznych stánkov, barov a reštaurácií. Podľa Glasovej taktiež rastie dopyt po plavkách, plážovom oblečení, športových potrebách, ale určite i po klimatizáciách. "A to bude prinášať zisk nielen predajcom týchto tovarov, ale, samozrejme, aj samotným výrobcom. Nonstop prevádzka klimatizácií zase zvýši tržby energetickým spoločnostiam a spoločnostiam zabezpečujúcim servis a údržbu zariadení," konštatovala Glasová.

Vyššiu podporu by mohol zaznamenať aj cestovný ruch. Nielen zahraničný, ale aj domáci. "Najviac z horúčav benefituje cestovný ruch, ktorý bude mať za sebou pravdepodobne jednu z najlepších sezón za posledné roky," očakáva Fojtík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok