Kozmonauti na ISS vystúpili do voľného priestoru, pracovný týždeň začali čistením okien

SITA
10.8.2015 19:40

Dvojica ruských kozmonautov začala na Medzinárodnej vesmírnej stanici pracovný týždeň čistením okien, a to vo výške 320 kilometrov nad povrchom Zeme.

Veľké upratovanie

Veliteľ stanice Gennadij Padalka a letový inžinier Michail Kornijenko opustili modul Pirs o 17.20 h SELČ a začali šesťhodinový pobyt vo voľnom priestore. Počas neho mali za úlohu nainštalovať nové vybavenie a vykonať údržbové práce.

Kozmonauti prvú úlohu dokončili za krátky čas. Následne začali čistiť kruhové priezory od nečistôt, ktoré na nich zanechali splodiny motorov hosťujúcich vesmírnych lodí. Podľa expertov ide o "podobnú činnosť ako pri umývaní auta".

Najväčší umelý objekt vo vesmíre

Výstup do voľného priestoru bol už 188. v rámci histórie ISS, pričom Padalka absolvoval túto činnosť už po desiaty raz a vo voľnom vesmíre strávil viac času než akýkoľvek iný kozmonaut. Pre Kornijenka to bol druhý takýto výstup.

Stanica v hodnote 100 miliárd dolárov je výskumným laboratóriom v spoločnom vlastníctve a prevádzke 15 štátov. Jej prvú časť umiestnili na obežnú dráhu Zeme v roku 1998. Je momentálne najväčším umelým objektom vo vesmíre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok