Krvavé hodiny v Istanbule: Po bombovom útoku zaútočili na konzulát USA

TA3 TASR
10.8.2015 09:47

V tureckej metropole sa v priebehu niekoľkých hodín odohrali dva útoky. Prvý si vyžiadal mŕtvych, druhý niekoľko zranených.

Bomba u policajtov aj útok na konzulát

Turecká polícia zadržala ženu podozrivú z dnešného útoku na americký konzulát v Istanbule, uviedla agentúra Reuters. Podľa predchádzajúcich informácií televízie CNN Türk dvaja útočníci spustili streľbu na budovu amerického konzulátu vo štvrti Sariyer a po policajnej odvetnej paľbe z miesta činu utiekli. Podľa agentúry Cihan boli útočníkmi muž a žena.     

K streľbe došlo niekoľko hodín po bombovom útoku na policajnú stanicu v Istanbule, vo štvrti Sultanbeyli. Agentúra Dogan najprv informovala o troch mŕtvych a najmenej desiatich zranených. Neskôr uviedla, že k obetiam na životoch došlo v následnej prestrelke medzi ozbrojencami a políciou. Dvaja útočníci zahynuli. Podľa CNN Türk zahynul okrem ozbrojencov aj policajný pyrotechnik, ktorý so svojou jednotkou dorazil na scénu.

Napätie medzi vládou a kurdskou menšinou

Agentúra AP spresnila, že útočníci spustili paľbu na policajtov, ktorí prišli na miesto explózie. V prípade výbuchu poznamenala, že viedol k požiaru a časť trojposchodovej budovy policajnej stanice sa zrútila. Podľa polície útočníci odpálili pri budove auto naložené výbušninami. Vedenie istanbulskej polície vo vyhlásení uviedlo, že pri výbuchu utrpeli zranenia traja policajti a sedem civilistov. O obetiach sa nezmienila.     

Podľa spravodajskej stanice BBC sa oba útoky odohrali v období zvýšeného napätia medzi tureckou vládou a militantmi zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich, ako aj v čase aktívnejšej tureckej úlohy v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok