Depardieu je na Ukrajine neželaný, považujú ho za hrozbu pre národnú bezpečnosť

ČTK
8.8.2015 22:50

Herec získal pred dvomi rokmi ruské občianstvo. Kyjev ho označil za nežiadúcu osobu, teraz ho zaradil aj na listinu umelcov, ktorých považuje za potenciálne nebezpečných.

Depardieu je na Ukrajine neželaný, považujú ho za hrozbu pre národnú bezpečnosť
SITA/AP

Ruským občianstvom sa vyhol daniam vo Francúzsku

Ukrajina zaradila na čiernu listinu 14 ruských umelcov, ktorých považuje za „hrozbu pre národnú bezpečnosť“. Vláda v Kyjeve ich viní z podpory proruských povstalcov na východe Ukrajiny a ruskej anexie ukrajinského Krymu. S odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo kultúry o tom informujú zahraničné agentúry. Medzi umelcami zapísanými na zozname je aj francúzsky herec Gérard Depardieu, ktorý pred dvoma rokmi získal ruské občianstvo.

Francúzsky komik, ktorý je známy svojimi proruskými postojmi, získal ruské občianstvo z rozhodnutia prezidenta Vladimira Putina, aby unikol vysokým daniam vo svojej vlasti. Na konci júla Kyjev Depardieua označil za nežiadúcu osobu a uviedol, že herec nemôže päť rokov pricestovať na Ukrajinu.

Bez ich piesní aj filmov

Umelci, ktorí sa ocitli na čiernej listine, sú väčšinou ruskí herci a speváci. Okrem Depardieua je medzi nimi ale aj populárny interpret ruských vojnových a vlasteneckých piesní a poslanec ruskej Štátnej dumy Josif Kobzon, nazývaný tiež Frank Sinatra SSSR. Kobzon sa za svoju podporu proruských separatistov stal už terčom protiruských sankcií Európskej únie.

Podľa hovorkyne ministerstva kultúry, sa dotyční nemôžu objaviť v televíznom vysielaní a kiná nemôžu premietať filmy, v ktorých účinkujú. Ukrajinská televízia ani rozhlas nemôžu hrať ich piesne. Na zozname je aj hviezda sovietskej  kinematografie, herec Michail Bojarskij. Jemu vláda v Kyjeve vyčíta, že podpísal verejný list podporujúci anexiu Krymu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok